Čo (ne)robiť, aby ste sa stali bohatým človekom?!

Byť finančne nezávislým, bez dlhov a s investíciami na správnom mieste. To je cieľom mnohých z nás, no málokto vytrvá, aby si tento cieľ naozaj naplnil.

Cesta k bohatstvu je pretkaná mnohými prekážkami, no ako raz povedal Napoleon Hill, „Víťazi to nikdy nevzdávajú, a tí, čo to vzdávajú, nikdy nezvíťazia.”

Možno si naozaj vytrvalo idete za svojim snom, no stále robíte niečo, čo sa odlišuje od toho, čo robia úspešní. Takže čo robiť, a čo nerobiť, aby sa z vás stal bohatý a finančne nezávislý človek?

“Ak budete vždy robiť to, čo ste vždy robili, tak vždy dostanete to, čo ste vždy dostávali.” Tento výrok Anthonyho Robbinsa nás núti zamyslieť sa, či sme nezostali zaseknutí v nebezpečnej rutine.

Je totiž šialenstvom robiť rovnakú vecočakávať iné výsledky. Ak sa vám nepáči to, kde ste dnes, no stále budete robiť to, čo robíte, nič nezmeníte. Páči sa vám, kde boli vaši rodičia vo vašom veku? Nie? Tak prečo robíte presne to isté čo oni?

Poďme ďalej. Aby ste sa stali bohatým človekom, musíte zmeniť svoj manažment financií. Prestaňte bezhlavo šetriť a bezhlavo míňať. Re-investujte!

Hľadajte aktíva, čiže niečo, čo vám bude generovať príjmy. Ak peniaze necháte ležať v skrini alebo si za ne kúpite auto, ochudobňujete sa!

Zoberte kontrolu nad svojimi peniazmi do vlastných rúk a uložte ich tak, aby vám generovali ďalšie peniaze. Nezabúdajte, že peniaze sa dajú nielen sčítať, ale aj násobiť.

Ďalšou radou, čo robiť, aby ste sa dopracovali k úspechu a bohatstvu, je „kopírovať“ najlepšie plateného človeka vo vašej spoločnosti. Či už pracujete alebo podnikáte, dôležité je upriamiť sa na činnosti toho, komu sa darí najviac.

Ak je to generálny riaditeľ firmy, v ktorej pracujete, spýtajte sa samých seba: čo ten človek robí inak ako vy? Má viac zodpovednosti? Pracuje dlhšie alebo sa viac vzdeláva? Aby ste patrili k špičke vášho oboru, tak musíte robiť to isté a ešte s väčšou intenzitou – pýtajte si viac zodpovednosti, pracujte viac a ešte s väčším nasadením a dbajte na svoj osobnostný rozvoj.

Možno pôsobíte v technologickej branži a páči sa vám úspech Billa Gatesa z Microsoftu či Stevea Jobsa z Apple – tak prečo nezmýšľať ako oni?

Poslednou vecou, na ktorú by ste pri budovaní bohatstva nemali zabúdať, je robiť to, čo vás baví. Vaša šanca na úspech a finančné zabezpečenie bude omnoho vyššia, ak budete robiť to, čo vás naozaj baví a napĺňa. Zapálenie sa pre vec a nadšenie vo vás uvoľní obrovskú energiu, s ktorou budete mať bohatstvo na dosah. Pretože ako raz povedal Warren Buffett: Bez vášne nemáte energiu a bez energie nemáte nič.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre