7 vecí, ktoré nikdy nekupujte ako nové

Tento príspevok začnem citovaním legendárneho investora Warrena Buffetta, ktorý hovorí: Pokiaľ si kupujete veci, ktoré nepotrebujete, skôr či neskôr budete musieť začať predávať veci, ktoré potrebujete.

Mnohým z nás sa už určite stalo, že sme minuli peniaze na niečo, čo nás neskôr zamrzelo a v duchu sme si pomysleli: „Vlastne to ani tak nepotrebujem. Nuž, škoda peňazí.“

A čo tak vyhnúť sa vysokým počiatočným nákladom tým, že si danú vec nekúpite novú, ale použitú? Samozrejme, nie pri všetkých veciach sa takýto prístup vyplatí. Nižšie sme vybrali 7 vecí,  pri ktorých sa dá ušetriť tým, že ich kúpite použité.

1. Kancelársky nábytok: použitý písací stôl, kancelárska skriňa alebo stolička – myslíte, že nebudú plniť rovnaký účel ako nové? Samozrejme, že budú. A práve teraz, keď sa hospodárska recesia dotkla mnohých firiem, ktoré museli svoj biznis jednoducho zabaliť, sa dostanete k dobrému nábytku za super ceny.

Najmä v situácii, keď ste začínajúci podnikateľ a  každé euro je vám dobré, sa použitý nábytok ukazuje ako vynikajúca možnosť. Treba hľadať!

2.  Hovorí sa, že šperky môžu počas prvého roku vlastníctva stratiť až 10 % hodnoty. Hodinky sú na tom o niečo lepšie, ich kúpna cena sa ročne znižuje približne o 5 %. Preto, ak svoju kolekciu šperkov chcete obohatiť o ďalšie kúsky, využite napríklad ponuku záložní. Možno budete prekvapení, na ako veľký cenový rozdiel natrafíte.

3. Rozdiel medzi cenou nového a použitého športového alebo rekreačného vybavenia je jasne viditeľný. Či už ide o výbavu na kempovanie, čln alebo lyže, ak ich kúpite číro nové, za rok sa ich hodnota môže znížiť až o 50 %.

Okrem toho lyžovať a kempovať nechodíme každý deň – ak tieto veci využijete raz za rok, je naozaj zbytočné kupovať ich ako nové. Navyše, ak si prezriete obchody s použitým športovým vybavením, zistíte, že sa po väčšine nachádza vo výbornom stave!

Čítajte tiež: 5 spôsobov, ako môže vaša start-up firma ušetriť peniaze!

4. “Oci, mami, chcem začať hrať na husle.”Ak sa vaše dieťa nadchlo pre hudobný nástroj, či už husle alebo gitaru, určite by ste im v týchto záujmoch nemali brániť.

Utekať ale hneď do najbližšieho obchodu s hudobnými nástrojmi a vložiť niekoľko “stovák” eur do nového nástroja, nie je veľmi rozumné. V overených bazároch nájdete hudobné nástroje lacnejšie aj o 50 – 80 %.

5. Svadobné šaty. Koľkokrát máte v pláne obliecť si svadobné šaty? veríme, že len raz :) Kupovať ich ako nové sa preto nejaví ako najrozumnejší variant. Ak dôkladne pohľadáte na internete, môžete natrafiť na fantastické šaty za super cenu. Alebo si ich za lacno vypožičajte. Tak či onak, usporíte!

6. Ak ste rodič (alebo to možno poznáte z vlastnej skúsenosti) tak určite viete, že videohry deti raz-dva omrzia. Opäť tu môžete pekne ušetriť.

Rôzne on-line obchody ponúkajú výpredaj hier po dátume vydania, prípadne sa po použitých hrách obzrite v špecializovanej predajni, kde majú na takéto hry vyhradenú zvlášť policu. Vaše dieťa sa zahrá a vy mu za usporené peniaze môžete dopriať niečo iné.

7. A čo auto? Dnes je možné aj voľným okom spozorovať, ako sa ceny áut spúšťajú strmhlav nadol. Ihneď, ako so svojim novým autom opustíte certifikovanú predajňu, už stráca na hodnote.

Ak sa rozhodnete pre použitý automobil, mali by ste ešte pred kúpou poriadne skontrolovať jeho stav a byť si plne vedomí jeho nedostatkov. Pri kúpe auta tiež neváhajte využiť pomoc odborníka.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre