7 lekcií z úst úspešných a bohatých ľudí

1. Nemecký podnikateľ, ktorý založil diskontnú sieť Aldi – Karl Albrecht (majetok 26 mld. $) raz povedal, že typický ľudský život sa zdá byť úplne neplánovaný, dezorientovaný a bez šťavy. Nájsť a ovládať samého seba a taktiež žiť svoj život naplno sa podarí iba tým, ktorí o dobrodružnosti života premýšľajú ako o rozhodovaní sa medzi možnosťami.

Čo z toho vyplýva? Všetko, čo robíte alebo sa chystáte urobiť, je voľba. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že život je niečo staticky dané – hovoria o akomsi osude, ktorému sa nevyhnú a prehliadajú pritom skutočnosť, že takmer všetko, čo sa im prihodí, majú vo svojich rukách.

2. „Si tým, čomu veríš. Tam, kde sa dnes nachádzaš, si na základe toho, čomu si doteraz veril.“ Tieto silné slová uznávanej podnikateľky Oprah Winfrey (77 mil. $) nám prinášajú jasnú lekciu: Ak chceme urobiť a dosiahnuť niečo veľké, musíme tomu najprv uveriť. Ak sa chcete do piatich rokov stať lídrom vo svojom odvetví, musíte byť presvedčení a veriť, že na to máte.

3. „Úlohou biznisu je produkovať také tovary a služby, ktoré zlepšujú životy ľudí.“ Tieto slová miliardára Charlesa Kocha (34 mld. $) môžeme krásne doplniť výrokom Henryho Forda: „Podnik, ktorý neprináša nič iné okrem peňazí, je úbohý podnik.“ Ponaučenie je jasné: Snažte sa priniesť niečo, čo zlepší životy iných ľudí a zároveň sa v tom skúste nájsť vy sami.

4. Všetci, ktorí si myslia, že úspech je jednorazová udalosť, by sa mali poučiť zo slov indického miliardára Mukesha Ambaniho (21,5 mld. $): „Našim zásadným presvedčením je, že rast je spôsobom života. Mali by sme rásť po celý život, za všetkých okolností!“

Miliardári sú s vyššie uvedeným výrokom plne stotožnení – dokážu sa konštantne zlepšovať a prekonávať samých seba.

5. Teraz sa pozrime na slová najmocnejšieho muža arabského sveta, ktorým je princ Alwaleed Bin Talal (20 mld. $): „Ak mám niečo spraviť, buď to robím okázalo a vo veľkolepom štýle, alebo to nerobím vôbec.“

Z výroku arabského miliardára vyplýva, že ak na niečom pracujeme, mali by sme dať do toho všetko. Venujte tomu množstvo driny, energie a času a pristupujte k tomu s plným odhodlaním. ..alebo to jednoducho nerobte!

Najmocnejší muž arabského sveta – Princ Alwaleed bin Talal

6. „Zvedavosť a hľadanie príležitostí v nových spôsoboch bolo to, čo určovalo, akou cestou sa spoločnosť Dell vyberie. Vždy je tu možnosť niečo zmeniť“, upozorňuje americký podnikateľ Michael Dell (15,3 mld. $)

Nech už si zoberiete technologický, ropný alebo oceliarsky trh, všade existujú lídri, vedúce spoločnosti. Avšak každá nenaplnená potreba či problém je možnosťou ponúknuť riešenie. Je to možnosť niečo zmeniť!

7. „Iba tí, ktorí spia, nerobia žiadne chyby. Robiť chyby, to je výsada aktívnych ľudí. Tento výrok pochádza od švédskeho miliardára Ingvarda Kamprada (3,3 mld. $), ktorý sa postaral o zrod svetovej značky IKEA.

Nad odkazom jeho slov nemusíme dlho premýšľať. Ak si idete vytrvalo za svojim cieľom, zrejme narazíte na množstvo prekážok, pretože chyby robia tí, ktorí niečo robia. Musíte ich však brať ako ponaučenie, pretože ako hovorieval priemyselník Henry Ford, zlyhanie je príležitosť začať znova, tentokrát o niečo inteligentnejšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre