Americký index ISM na 2-ročnom maxime!

Americký priemysel vykazuje nemalé známky oživenia. Príslušný index nákupných manažérov ISM v auguste vzrástol o 0,3 bodu na 55,7 bodov, čo je najviac od júna 2011. Ekonómovia pritom počítali s poklesom na 54 bodov.

August je už tretím mesiacom  v rade, čo hodnota indikátora ISM stúpa. Ekonomické údaje USA sú ostro sledované americkou centrálnou bankou, ktorá sa vzhľadom na lepšie než očakávané ekonomické oživenie chystá zredukovať svoje menové stimuly.

Index ISM je indikátor, ktorý vyhodnocuje organizácia Institute for Supply Management. Ide o rozptylový ukazovateľ, ktorý pracuje na báze rozdielu medzi pozitívnymi a negatívnymi odhadmi.

Treba podotknúť, že nie je vážený, čiže sa pri jeho vyhodnocovaní  neberie do úvahy „váha“ (veľkosť, význam) jednotlivých spoločností, ktoré skúma. Práve to môže spôsobovať jeho skreslenie, no napriek tomu má index ISM veľký vplyv na vývoj obchodovania.

Indikátor je vyhodnotením mesačného prieskumu vo viac ako 400 spoločnostiach.  Tie sú vyberané z 20 priemyselných odvetví z 50 štátov USA.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre