Inflácia v USA je blízko vrcholu. Jej pokles však ohrozuje viacero faktorov

Úroveň marcového indexu spotrebiteľských cien v USA medziročne dosiahla 8,5 %, čo je najvyššia inflácia za posledných štyridsať rokov. Dobrou správou je, že vrchol je blízko. Dopyt sa pre vojnu na Ukrajine pravdepodobne utlmí, sprísňovanie monetárnej politiky so strany Fedu to len umocní.

„Vzhľadom na to, že ceny komodít sa začínajú vracať z maxím a klesajú aj ceny za nákladnú dopravu, je tu nádej, že inflácia by už mohla byť na svojom vrchole. Pribudli však nové obavy a to najmä kvôli cenám potravín, inflácie služieb a deglobalizácie, čo naznačuje, že tempo zmierňovania inflácie bude veľmi pomalé,“ uvádza strategický tím Saxo bank.

Ceny potravín sú nový dominantný hráč

Aj keď obavy vyplývajúce z cien energií už pravdepodobne rásť nebudú, je ešte príliš skoro predpokladať koniec, keďže vojna na Ukrajine pokračuje a lockdowny v Číne naďalej narúšajú dodávateľské reťazce. Rast cien potravín však v súčasnosti predstavuje oveľa väčšiu hrozbu – v hre sú výpadky dodávok obilia z Ukrajiny, ako aj nepriaznivé poveternostné podmienky vo svete.

Inflácia služieb rastie po znovuotvorení hraníc

Inflácia sa teraz otáča od tovarov k službám. Silné inflačné tlaky v niektorých kategóriách služieb, ako sú prenájom áut, letenky a hotely, naznačujú, že chuť utrácať v znovuotvorených oblastiach života naberá novú dynamiku. Pandémia medzitým posunula modely výdavkov v prospech zdravotnej starostlivosti, čo bude aj naďalej trvalým zdrojom inflácie služieb.

Deglobalizácia bude mať za následok strednodobú infláciu

Výpadky v dodávateľských reťazcoch začali obchodnou vojnou medzi USA a Čínou a prehĺbili sa počas pandémie. Súčasné sankcie voči Rusku len prehlbujú principiálnu krehkosť globálneho obchodu. Ide o opak trendov technologických inovácií a migrácie výroby do nízkonákladových krajín spred roku 2008. Tie vtedy boli štrukturálnymi silami cenovej deflácie. „Teraz prevládajú snahy o budovanie kratších, diverzifikovaných a deglobalizovaných dodávateľských reťazcov, čo je výsledkom technologického nacionalizmu, pandémie a geopolitických rizík. Znamená to, že v hre je viac onshoringu a nearshoringu, ktoré pravdepodobne zvýšia náklady aj inflačný tlak,“ vysvetľuje Saxo bank.

Čo to znamená?

Toto prostredie s trvalou vysokou infláciou bude pravdepodobne naďalej nahrávať akciám energetických firiem na rozdiel od technologických, najmä kým Fed naďalej zvyšuje úrokové sadzby. Energetické akcie zostávajú podporované aj rokmi nedostatočných investícií vo fyzickom svete. Je teda čas znovu prehodnotiť čisté akciové portfóliá a zvážiť expozíciu voči komoditám.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
rm stock