Akcie Airbusu klesli o 10 %. Toto je hlavný dôvod

Airbus
Airbus

Akcie výrobcu lietadiel Airbus sa v utorok prepadli o 10 % po tom, ako spoločnosť znížila svoju prognózu zisku na rok 2024. Firma oznámila, že v súčasnosti očakáva čistý zisk na úrovni približne 5,5 miliardy eur, čo je menej ako predošlý odhad z 25. apríla na úrovni 6,5 až 7 mld. eur.

Spoločnosť okrem toho uviedla, že v tomto roku plánuje dodať približne 770 komerčných lietadiel, čo je pokles v porovnaní s predchádzajúcim cieľom na úrovni cca 800 lietadiel. Airbus tiež posunul svoj cieľ vyrobiť 75 kusov modelu A320 z roku 2026 na rok 2027.

Spoločnosť uvádza, že za horším výhľadom stoja problémy v dodávateľskom reťazci. „Airbus čelí pretrvávajúcim problémom v dodávateľskom reťazci, a to najmä v segmente motorov, leteckých konštrukcií a vybavenia kabín,“ uviedla firma. Airbus dodal, že čelí aj dodatočným nákladom v divízii vesmírnych systémov.

Graf: Vývoj akcií Airbus (AIR)

Zdroje: cnbc.com; ft.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock