Akcie: Opäť nafukujeme bubliny?

Vstupujúc do tretieho štvrťroka 2024, všetko pripomína rok 2021. Najmä viera, že technologický rast nemá hranice, špekulácie s kryptomenami a meme akciami, silné vzorce nabádajúce hľadať dno a nakupovať, extrémna koncentrácia akciových indexov, kedy 10 najväčších akcií sa na indexe S&P 500 podieľa 35%, a tiež silná dynamika v úzkej skupine trhu. Aby toho nebolo málo, americký akciový trh vystúpil na rovnakú úroveň ocenenia akcií ako tomu bolo v roku 2021, čo je vyššie, ako sme videli počas dot-com bubliny.

„Štyri z akciových tematických košov Saxo bank vykazujú známky toho, že sa nachádzajú v krátkodobej bubline, keďže za posledný rok vzrástli o viac ako 50 %, čo je dvojnásobok v porovnaní s rastom indexu MSCI World. Ide o akcie AI a polovodičových firiem, obrany, jadrovej energie a obezity a onkológie,“ hovorí hlavný investičný stratég Saxo Bank, Peter Garnry.

Tretí štvrťrok 2024 sa bude niesť v znamení vyčkávania na rozhodnutia centrálnych bánk. Trh čaká, či ECB v septembri pristúpi k ďalšiemu zníženiu a či Fed zníži sadzby v septembri alebo novembri. Bez ohľadu na tieto rozhodnutia zostávajú vyhliadky pre akcie a zisky stabilné. „Pokiaľ ide o regióny, odporúčame zvážiť pridať Európu, pretože veríme, že európske akcie budú preceňované smerom nahor v porovnaní s ostatnými trhmi. Pomáhať tomu bude očakávané zníženie sadzieb zo strany ECB v júni a oživenie rastu ekonomiky v treťom štvrťroku. Pokiaľ ide o akcie rozvíjajúcich sa trhov, zostávame negatívni, kým neuvidíme konkrétne dôkazy o tom, že Čína uskutočňuje nevyhnutné trhové reformy, aby obnovila dôveru vo svoj akciový trh,“ tvrdí Peter Garnry.

Na sektorovej úrovni je Saxo bank najpozitívnejšia v energetike, zdravotníctve, financiách a informačných technológiách, zatiaľ čo je negatívna čo sa týka priemyslu, spotrebného tovaru, verejných služieb a nehnuteľností.

Elektrifikácia mení hru

Expert Saxo Bank ešte poukazuje na jednu príležitosť. „Keď sa pozrieme o 10 rokov späť, vidíme, že elektrifikácia našej ekonomiky zásadne zmenila hru. Má transformačné dôsledky tak pre energetické trhy, ako pre geopolitiku a tiež priemyselnú výrobu. Regiónom, ktorý z tejto zmeny vyťaží najviac, je Európa so svojím veľkým, prepojeným trhom s elektrickou energiou, ktorý sa niekedy nazýva aj ako „najväčší stroj sveta“. To umožňuje, aby bol európsky trh s elektrinou efektívnejší ako v USA, čo okrem zníženia predchádzajúcej závislosti od ruskej energie umožňuje aj vyšší stupeň stability a diverzifikácie, čím sa zvyšuje geopolitická sila Európy,“ dodáva.

Pred AI boli kľúčovými motormi elektrifikácie elektrické vozidlá (doprava), dátové centrá (digitalizácia) a výmena olejových a plynových kotlov za tepelné čerpadlá vzduch-voda (kúrenie). S prudkým nárastom dopytu po AI sú teraz dátové centrá slúžiace na tréning a prevádzku modelov umelej inteligencie kľúčovou okrajovou hnacou silou dopytu po elektrine. Pred rokom väčšina energetických spoločností v USA nepredpokladala takmer žiadny rast, zatiaľ čo najnovšie odhady naznačujú až 160 % nárast spotreby energie zo strany týchto dátových centier v priebehu nasledujúcich 6,5 roka (zdroj: Goldman Sachs). „Investori stoja pred voľbou, ako investovať do boomu elektrifikácie. S prudkým nárastom spotreby energie by si človek mohol myslieť, že verejné služby sú istým víťazom. Túto stávku však považujeme za riskantnú a preferujeme investovanie do spoločností, ktoré budujú infraštruktúru elektrickej siete,“ hovorí expert Saxo bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
rm stock