Kto vyhrá prezidentské voľby v USA? Toto naznačil dlhopisový trh

Dlhopisový trh sa po štvrtkovej prezidentskej debate v USA zakolísal, keďže medzi analytikmi vzrástli šance na zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta.

Výnosy amerických štátnych dlhopisov po prvej debate prudko vzrástli a ceny bondov klesli, čo naznačuje, že investori začínajú počítať s víťazstvom Donalda Trumpa v novembri, napísal vo svojej správe ekonóm Ed Yardeni.

„Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov sa zvýšili zo 4,29 % vo štvrtok popoludní na dnešných 4,48 %, čo je najvyššia úroveň od 31. mája,“ napísal v pondelok Yardeni. Ako dodáva, bolo to napriek tomu, že deflátor výdavkov na osobnú spotrebu dosiahol najnižší medziročný rast od marca 2021. Ide o preferovaný inflačný ukazovateľ Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý minulý mesiac poukázal na zmiernenie cenových tlakov.

„Myslíme si, že trhy vnímajú potenciálny mix silnejšieho ekonomického rastu, vyššej inflácie a väčšej ponuky zo strany ministerstva financií v prípade, že Trump vyhrá voľby,“ vysvetlil Yardeni. Nárast výnosov by sa dal čiastočne vysvetliť obavami z vyššieho deficitu, keďže ekonomickí experti tvrdia, že druhé Trumpovo predsedníctvo by v priebehu nasledujúceho desaťročia pravdepodobne prehĺbilo federálny deficit až o 5 biliónov dolárov, dodal Yardeni.

Keďže obchodníci s dlhopismi sú citliví na vysokú úroveň vládneho dlhu, nekontrolované deficitné výdavky by ich mohli viesť k tomu, aby prestali nakupovať americké dlhopisy a výnosy by prudko vzrástli, varuje Yardeni. „Možno trh s dlhopismi reaguje prehnane, keďže do novembrových prezidentských volieb sa toho môže ešte veľa zmeniť. To však neznamená, že ostatné finančné trhy nebudú dlhopisový trh nasledovať a nepremietnu do cien aj rastúcu pravdepodobnosť Trumpovho víťazstva,” uvádza Yardeni.

Zdroj: markets.businessinsider.com

rm stock