Akcie Tesly vymazali tohtoročné straty. Za posledný mesiac vzrástli o 41 %

Akcie amerického výrobcu elektromobilov Tesla v piatok uzavreli vyššie o 2 %, čo je ôsmy denný nárast za sebou. Za posledný mesiac akcie vzrástli o 41 % a vymazali tak tohtoročné straty. Kým ešte v apríli akcie Tesla klesli až na 138,80 USD, v piatok uzavreli na cene 251 dolárov.

Aktuálnu rally vyvolala správa o dodávkach spoločnosti za druhý štvrťrok, ktorá bola lepšia, ako sa očakávalo. Hoci dodávky vozidiel medziročne klesli o 4,8 %, pokles bol menej prudký ako v prvom štvrťroku.

Analytici navyše očakávajú, že nadchádzajúce marketingové podujatie Tesla’s Robotaxi Day, ktoré sa uskutoční začiatkom budúceho mesiaca, bude ďalším katalyzátorom pre akcie. „TSLA už skôr zverejnila plány na Robotaxi, ktoré plánuje predstaviť 8. augusta,“ uviedli vo svojej správe analytici spoločnosti Cantor Fitzgerald. „Hoci neočakávame, že táto jednotka bude spustená pred rokom 2027, domnievame sa, že z dlhodobého hľadiska pôjde o významný obchodný segment,“ uviedli analytici.

Tesla v zahraničí zápasí s tvrdou konkurenciou najmä zo strany čínskych firiem. Americká spoločnosť v snahe znížiť náklady ohlásila plán znížiť celkový počet zamestnancov na celom svete o viac ako 10 %, čo niektorí analytici považovali za signál, že automobilku čakajú ťažké časy. Riaditeľ Tesly Elon Musk počas stretnutia akcionárov minulý mesiac potvrdil, že dopyt a predaj budú mať v najbližšom období určité problémy, keďže odvetvie prechádza prechodným obdobím.

Graf: Vývoj akcií Tesla (TSLA) za posledných 6 mesiacov

Graf: Vývoj akcií Tesla (TSLA) za posledných 6 mesiacov
Graf: Vývoj akcií Tesla (TSLA) za posledných 6 mesiacov

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock