Prichádza kríza? Významný indikátor bliká na červeno

Posledné mesiace sa akciový index S&P 500 teší novým rekordným maximám, no niektorí analytici upozorňujú, že sa to čoskoro môže zmeniť. Redakčný tím portálu Zerohedge poukazuje na to, že rally akcií malých a stredných firiem zjavne stráca na dynamike. Na sieti X (predtým Twitter) zverejnili graf, ktorý zobrazuje pomer indexu S&P 500 Equal Weight Index k akciovému indexu S&P 500. Z grafu vyplýva, že tento pomer dosiahol najnižšiu úroveň od finančnej krízy v roku 2008.

Naposledy bol trh takto jednostranne zameraný v čase, keď pád banky Lehman Brothers viedol k finančnej kríze a následne ku globálnemu ekonomickému kolapsu, ktorý trval (aspoň oficiálne) dva roky.

Index „S&P 500 Equal Weight Index“ je rovnakým indexom ako S&P 500, avšak s inou metódou váženia. Kým index S&P 500 akcie váži podľa ich trhovej kapitalizácie, v indexe S&P 500 Equal Weight majú všetky akcie rovnakú váhu.

Súčasná situácia naznačuje, že výkonnosť trhu je sústredená v „rukách“ malej skupiny spoločností a samotný širší trh má veľmi krehkú štruktúru. Je dobre známe, že v posledných mesiacoch rast indexu S&P 500 poháňali najmä akcie technologických firiem na čele s Nvidiou, ktoré ťažia z rozmachu umelej inteligencie. Takýto jav môže viesť k prudkým korekciám, akonáhle začnú tie „najlepšie“ akcie zahrnuté v indexe strácať hodnotu. V skutočnosti len 30 % akcií indexu S&P 500 od začiatku roka 2024 „porazilo“ samotný index. Podobný jav nastal počas dot-com bubliny v roku 2000.

Zdroje: bithub.pl; autor

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock