Warren Buffett pokračuje v predaji akcií veľkej americkej banky

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Investičný holding Warrena Buffetta Berkshire Hathaway tento mesiac zverejnil už svoj tretí predaj akcií Bank of America (BAC), čím znížil svoj podiel v tomto finančnom obrovi o viac ako 3 miliardy USD.

Ako vyplýva z pondelkového podania pre regulátora, Buffettov konglomerát predal od 25. do 29. júla akcie BAC v hodnote 767 miliónov USD. Berkshire napriek tomu stále vlastní takmer 962 miliónov akcií, čo pri pondelkovej zatváracej cene predstavuje podiel v hodnote 39,5 miliardy USD.

Berkshire je povinná zverejniť svoje akciové obchody do dvoch pracovných dní po ich uskutočnení, ak jej podiel v akejkoľvek spoločnosti prekročí 10 %.

Investičné rozhodnutia Berkshire sú pozorne sledované, pretože naznačujú Buffettov hospodársky výhľad. Dôvody predaja však neboli zverejnené, čo vytvára priestor na špekulácie. Analytici budú zisťovať, či je tento odpredaj súčasťou širšej stratégie alebo reakciou na podmienky vo finančnom sektore alebo v širšom hospodárstve. Je možné, že Buffett očakáva zmeny v menovej politike Federálneho rezerveného systému, pretože práve banky sú mimoriadne citlivé na zmeny v úrokových sadzbách.

Jedným z dôvodov, prečo Buffett prikročil k redukcii svojho podielu, môžu byť aj obavy o súčasné ocenenie, keďže Bank of America dosiahla tento rok lepšie výsledky ako širší trh. Akcie banky v tomto roku vzrástli o viac ako 25 % v porovnaní so 14 %-ným nárastom indexu S&P 500.

Zdroje: finance.yahoo.com; cnbc.com

rm stock