Meny kryté zlatom. Nový trend?

zlate tehly
Fyzické zlato

Zdá sa, že liekom na finančné a ekonomické otrasy môže byť mena krytá zlatom. Nie je to tak dávno, čo Zimbabwe predstavilo menu ZiG, ktorá je nielenže postavená na zlate, ale je aj zameniteľná za jeho fyzickú podobu. ZiG je akousi poslednou možnosťou, ktorou chce táto africká krajina poraziť dlhodobo vysokú infláciu a prinavrátiť dôveryhodnosť tamojšej centrálnej banky.

Málokto však čakal, že sa to tejto kurióznej mene podarí. Na prekvapenie mnohých sa menovému projektu ZiG zatiaľ darí. Mena, ktorá bola zavedená na jar tohto roka, si udržiava svoju hodnotu, čo je pre menu pochádzajúcu zo Zimbabwe skutočne fenomén. Na druhej strane sa objavujú informácie, že miestni ZiGu neveria a naďalej sa dožadujú amerických dolárov.

Zdá sa, že meny podporované zlatom sa stávajú trendom. Týmto smerom sa chce uberať aj Ghana, ktorá požiadala veľkých ťažiarov zlata, aby 20 % svojej produkcie predávali priamo centrálnej banke. Nakupovať miestne zlato s cieľom podporiť devízové rezervy a bojovať s infláciou má v pláne aj centrálna banka Nigérie. A na zlato sa spolieha aj centrálna banka Tanzánie, ktorá chce vo fiškálnom roku 2023/24 nakúpiť 12 metrických ton tohto drahého kovu.

Podporiť svoju menu zlatom chce aj Uganda

fyzické zlato
fyzické zlato

Ďalšou krajinou, ktorá sa rozhodla používať zlato ako základ svojej meny, je Uganda. Dôvodom je zabezpečenie menovej stability krajiny. Krajina, hoci je v relatívne dobrej ekonomickej situácii, zápasí s odlivom kapitálu a vysokými dovoznými nákladmi.

Vláda minulý mesiac ohlásila, že plánuje obnoviť svoje rezervy drahých kovov. Ugandská centrálna banka, ktorá v súčasnosti nemá vo svojich rezervách žiadne zlato (aspoň oficiálne), chce tento drahý kov nakupovať od remeselných baníkov, čím sa bude snažiť dosiahnuť dva ciele: podporiť Uganďanov, ktorí túto činnosť vykonávajú a posilniť svoje devízové rezervy.

Uganda je zatiaľ prevažne stabilná. Menová politika je reštriktívna, inflácia je nízka a vláda sa vo všeobecnosti zaobíde bez (príliš častého) tlačenia peňazí. Jej súčasné problémy súvisia najmä s odlivom kapitálu, ktorý vyvolalo prijatie trestných a občianskych zákonov zameraných proti homosexuálom. Svetová banka Ugande prerušila prístup k úverom, no štátne orgány vyhlásili, že sa nemienia inštitúcii za žiadnych okolností podvoliť.

Uganda je jednou z posledných afrických krajín, ktoré sa ponáhľajú s budovaním svojich zlatých rezerv, aby sa zabezpečili proti geopolitickému napätiu a posilnili svoje meny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock