Príde Satoshi Nakamoto o prvenstvo v držbe BTC? Na trhu sa objavuje nový líder

Najväčším držiteľom bitcoinov na svete je v súčasnosti Satoshi Nakamoto, anonymný tvorca tejto populárnej kryptomeny. O prvenstvo by ale mohol prísť, keďže sa na neho doťahujú správcovia bitcoinových ETF fondov.

Spoločnosť BlackRock sa so svojím ETF fondom IBIT stala tretím najväčším držiteľom bitcoinu na svete a Fidelity sa s fondom FBTC umiestnila na deviatom mieste. Záhadný tvorca bitcoinu údajne drží až 1,1 milióna BTC. Hoci je tento údaj kontroverzný, jedno je isté – bitcoinové ETF fondy Nakamota rýchlo dobiehajú, pričom by ho mohli predbehnúť už v roku 2025.

Eric Balchunas, senior analytik agentúry Bloomberg, zverejnil zoznam 11 najväčších držiteľov bitcoinov na svete. Zároveň predpovedá, že do konca roka 2025 sa na vrchole tohto zoznamu ocitnú bitcoinové ETF fondy.

V súčasnosti je najväčším inštitucionálnym hráčom spoločnosť BlackRock, ktorá spravuje viac ako 347 000 bitcoinov. Nezaostáva ani firma Grayscale, ktorej aktíva dosahujú 263 000 BTC. Prekvapivo, spoločnosť Binance má napriek regulačným problémom v držbe viac ako 550 000 bitcoinov, čo z nej robí druhého najväčšieho držiteľa tejto kryptomeny na svete.

Zaujímavé je, že spoločnosť Microstrategy, ktorá je známa svojim obrovským apetítom po bitcoinoch, už má 226 500 BTC a známa kryptoburza Bitfinex má v držbe 221 315 BTC. Na zozname najväčších držiteľov BTC sú aj vlády USA a Číny.

Americké ETF fondy držia celkovo 900-tisíc BTC, pričom anonymný tvorca bitcoinu ich má viac ako milión. Avšak napr. BitMEX Research poukazuje na niektoré predchádzajúce zistenia, podľa ktorých Nakamoto mohol vyťažiť “len” približne 700 000 BTC.

Zdroj: bithub.pl

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock