Zlato dnes dosiahlo nové historické maximum

zlato
Zlato

Zlato sa v utorok vyšplhalo na nové historické maximum. Spotová cena zlata dnes vzrástla na 2524 USD za trojskú uncu a prekonala doterajšie maximum 2521 dolárov.

Investori v súčasnosti vyčkávajú na zápisnicu z rokovania amerického Federálneho rezervného systému (Fed) a prejav predsedu Fedu Jeroma Powella na sympóziu v Jackson Hole, aby zistili, v akej miere chce americká centrálna banka tento rok znižovať sadzby.

„Širší rastúci trend zlata zostáva neporušený, čo by z technického hľadiska mohlo viesť k tomu, že sa ceny pozrú k úrovni 2 665 USD,“ myslí si Yeap Jun Rong, trhový stratég IG.

Cena žltého kovu v tomto roku zatiaľ vzrástla o viac ako 20 %, pod čo sa podpísal optimizmus, že Fed začne v septembri znižovať úrokové sadzby. Cenu nahor poháňajú aj silné nákupy zo strany centrálnych bánk a dopyt po bezpečných prístavoch, ktorý vyplýva z napätia na Blízkom východe.

Zlato, ktoré negeneruje žiadny fixný príjem, má tendenciu vyniknúť v prostredí nízkych úrokových sadzieb. Trhy predpokladajú, že Fed zníži sadzby o 25 bázických bodov na každom z troch zostávajúcich zasadnutí v roku 2024.

Obchodníci očakávajú každoročné sympózium bankárov v Jackson Hole, ktoré sa začne koncom tohto týždňa. V minulých rokoch toto podujatie prinieslo dôležité vyhlásenia predstaviteľov centrálnej banky, ktoré ovplyvnili trhy. Predseda Fedu Powell by mal na sympóziu vystúpiť v piatok.

Graf: Vývoj spotovej ceny zlata za posledný rok

Graf: Vývoj spotovej ceny zlata za posledný rok
Graf: Vývoj spotovej ceny zlata za posledný rok

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre