Obmedzená ponuka udržuje ceny kakaa vysoko

kakao
kakao

Ceny kakaa sa v roku 2024 výrazne zvýšili. Za nedostatkom dodávok stoja najmä nepriaznivé počasie a choroby plodín v západnej Afrike, rastúci dopyt a volatilita trhu, ktoré vyvolávajú miestami až panické nákupy. Po dosiahnutí rekordnej úrovne nad 12 000 USD v apríli – takmer päťnásobok dlhodobého priemeru – síce futures kontrakty v New Yorku vstúpili do fázy konsolidácie, keď našli podporu okolo úrovne 6 000 USD, tento mesiac však opäť vzrástli o 17 % na 7 600 USD.

„Nedávny nárast cien poháňali dlhotrvajúce obavy o dodávky po tom, čo Ghana Cocoa Board znížila svoj výhľad úrody na rok 2024/2025 o 20 % z dôvodu pretrvávajúcich problémov s počasím.“ vysvetlil Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank. Rekordné aprílové ceny taktiež spôsobila revízia ponuky, keď Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) zvýšila odhad deficitu kakaa na sezónu 2023/24 na približne 439 000 ton. Zdôvodnila to prudkým poklesom produkcie na Pobreží Slonoviny a Ghane v dôsledku nepriaznivého počasia, nízkymi cenami pre farmárov a šírením Cocoa Swollen Shoot vírusu (CSSVD). Hlavná úroda kakaa v západnej Afrike sa zvyčajne zbiera od októbra do marca, s menším zberom strednej úrody od apríla do septembra.

Expert Saxo Bank upozorňuje, že extrémna volatilita za posledných šesť mesiacov výrazne znížila obchodnú aktivitu a pozície, pričom záujem na futures trhu v New Yorku klesol na približne 133 000 kontraktov z priemerných približne 300 000 v predchádzajúcich rokoch. „Nižšia účasť znižuje schopnosť trhu absorbovať náhle návaly aktivity, čo vedie k prehnaným reakciám, ktoré len ďalej zhoršuje neistý výhľad ponuky,“ dodáva expert Saxo Bank.

Zdroj: Saxo Bank
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
rm stock