Výpredaj na Wall Street: Trhová hodnota Nvidie klesla o 279 miliárd USD

Spoločnosť Nvidia
Spoločnosť Nvidia (Foto: Nvidia)

Akcie výrobcu čipov Nvidia (NVDA) sa v utorok prepadli o viac ako 9 % a uzavreli na cene 108 USD za akciu, čo je najnižšia úroveň od 12. augusta. Z trhovej hodnoty Nvidie bolo včera vymazaných 279 miliárd dolárov.

Od minulého týždňa, kedy tento výrobca čipov pre umelú inteligenciu (AI) ohlásil výsledky za druhý fiškálny štvrťrok, akcie stratili 14 %.

Po dni sviatku zaznamenali americké akcie výrazný pokles, pričom v čele výpredaja boli technologické akcie. Akciový benchmark S&P 500 klesol v prvý septembrový deň obchodovania o 2,1 %, Dow Jones Industrial klesol o 1,5 % a technologicky index Nasdaq uzavrel nižšie o 3,3 %.

Negatívny sentiment prehĺbila správa o slabšej výrobnej aktivite v USA, čo u investorov vyvolalo obavy o vývoj americkej ekonomiky. Najviac zasiahnuté boli akcie veľkých technologických firiem, ktoré sú citlivejšie na ekonomické spomalenie.

September je pre akcie historicky nepriaznivý mesiac. Wall Street sa po sviatku vracia do pracovného režimu a objemy obchodovania sa po letných mesiacoch zvyšujú. September bol v priemere najhorším mesiacom pre akciový index S&P 500 od roku 1928.

„Volatilita sa očividne zvyšuje,“ povedal Jason Teh, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Vertium Asset Management.

Zdroje: reuters.com; finance.yahoo.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre