Goldman Sachs: Umelá inteligencia môže znížiť ceny ropy

ťažba ropy
ťažba ropy

Analytici Goldman Sachs uvádzajú, že rozmach umelej inteligencie (AI) by mohol spôsobiť pokles cien ropy, a to aj napriek tomu, že táto technológia zvyšuje dopyt po energii. Vďaka pokročilejším logistickým možnostiam a podpore ťažby by AI mohla prispieť k zvýšeniu ponuky, čo by mohlo v nasledujúcom desaťročí stlačiť cenu ropy nadol.

„AI by potenciálne mohla znížiť náklady prostredníctvom lepšej logistiky a alokácie zdrojov… čo by malo za následok pokles marginálnej stimulačnej ceny o 5 USD/barel, za predpokladu 25 %-ného zvýšenia produktivity pozorovaného u prvých používateľov AI,“ uvádza sa v poznámke banky.

Analytici ako príklad uvádzajú vrtné súpravy v Severnej Dakote, kde ropná spoločnosť použitím prediktívneho a automatizovaného vŕtania riadeného umelou inteligenciou skrátila čas vŕtania o 30 %.

„Rozmach umelej inteligencie predstavuje pokračovanie obrovského zvýšenia produktivity, ktoré sa v tomto odvetví zaznamenalo za posledných niekoľko desaťročí,“ napísali analytici. AI technológia sa využíva aj na zvýšenie efektívnosti pri obchodovaní so surovou ropou, ako aj na inteligentné riadenie logistiky v rámci riadenia dodávateľského reťazca a prediktívnu údržbu aktív, ako sú turbíny, čerpadlá a potrubia.

Spoločnosť Teamlease Digital očakáva, že globálny trh s AI v oblasti ropy a zemného plynu do roku 2028 vzrastie o 16,17 %, pričom organizácie by podľa nej mohli zaznamenať 20-percentné zlepšenie prevádzkových nákladov.

Zdroje: businessinsider.com; silicon.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre