Inflácia v USA klesla na najnižšiu úroveň od februára 2021

Medziročná inflácia v Spojených štátoch v auguste klesla z júlových 2,9 % na 2,5 %, čo je najnižšia úroveň od februára 2021. Analytici počítali s poklesom len na 2,6 %. Jadrová inflácia, ktorá nezohľadňuje volatilné ceny potravín a energií, zostala na 3,2 %.

Spotrebiteľské ceny v USA sa medzimesačne zvýšili o 0,2 %, čo zodpovedá júlovému tempu rastu. Avšak jadrová inflácia sa mierne zrýchlila, keď medzimesačne vzrástla o 0,3 % oproti júlovým 0,2 %. Analytici očakávali zopakovanie júlového tempa rastu cien.

Vývoj jadrovej inflácie môže znížiť šance, že Federálny rezervný systém (Fed) na svojom nadchádzajúcom zasadnutí pristúpi k agresívnejšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Údaje o inflácii prichádzajú v čase, keď investori vo všeobecnosti očakávajú, že Fed na svojom najbližšom dvojdňovom zasadnutí 17. až 18. septembra zníži úrokové sadzby z 23-ročného maxima 5,25 % na 5,5 %. Predstavitelia Fedu naznačili, že sú čoraz viac presvedčení o tom, že inflácia klesá späť k ich 2 %-nému cieľu, takže sa teraz zameriavajú na podporu trhu práce, ktorý sa ochladzuje.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre