Vo svete investovania spôsobil revolúciu. Kto bol Jack Bogle?

John Bogle ( Photo by Bill Cramer/Wikimedia)

Keď v roku 1976 prišiel s tým, že bude ponúkať fondy na kopírovanie akciových indexov, zosmiešnili ho. Jack Bogle je považovaný za tvorcu tzv. indexového investovania, odvetvia, ktorého hodnota sa dnes meria v biliónoch dolárov. Zoznámte sa s mužom, ktorý v investovaní spôsobil revolúciu.

Jack Bogle, bežne prezývaný ako Jack, bol hlavnou tvárou tzv. indexového investovania, ktoré investorom umožňuje nakupovať podielové fondy sledujúce širší trh. Prostredníctvom spoločnosti Vanguard spopularizoval pasívne investovanie, čím sprístupnil jednoduchšie a lacnejšie možnosti investovania pre bežných investorov.

Okrem toho je autorom viacerých kníh o investovaní, ktoré sa stali klasikou pre investorov na celom svete. Jack Bogle zomrel 16. januára 2019 vo veku 89 rokov. Odhaduje sa, že čistý majetok v čase jeho smrti predstavoval približne 80 miliónov USD.

Vanguard 500 a nízkonákladové investovanie

V roku 1976 „Jack“ predstavil prvý indexový podielový fond First Index Investment Trust, ktorý kopíroval akciový index S&P 500. Tento fond, ktorý ostatní v odvetví označovali za „neamerický“ a „istú cestu k priemernosti“, získal počas svojho prvého upisovania len 11 miliónov dolárov. Keďže sľuboval iba to, čo môže dosiahnuť trh, mnohí ho zosmiešňovali. Teraz je známy ako Vanguard 500 Index Fund a je jedným z najväčších v odvetví s aktívami vo výške viac ako 441 miliárd USD. V súčasnosti tvoria indexové fondy viac ako 70 % aktív spoločnosti Vanguard v hodnote 4,9 bilióna USD.

Bogle presadzoval myšlienku, že „pasívny“ dlhodobý prístup môže investorom priniesť lepšie výsledky ako spravované fondy, najmä preto, že ponúka nižšie poplatky a náklady za správu. Nápad sa nakoniec uchytil.

Jack Bogle
Jack Bogle (YouTube)

Základom indexového fondu sú akcie, ktoré sú uvedené v danom trhovom indexe. Investori, ktorí nakupujú podiely v indexových fondoch, získavajú výhodu diverzifikácie, pretože vlastnia akcie všetkých firiem v indexe. Indexové fondy sa viac-menej riadia samy a poplatky za indexové fondy sú nižšie ako za fondy s aktívnejším obchodovaním. Keďže indexové fondy potrebujú na udržanie svojho portfólia menej obchodov ako fondy s aktívnejšími schémami riadenia, indexové fondy majú tendenciu dosahovať daňovo efektívnejšie výnosy ako iné typy fondov.

Otec pasívneho investovania

Jack je považovaný za otca pasívneho investovania, ktoré je v protiklade k aktívnemu investovaniu, ktoré vyžaduje praktickejšiu úlohu manažérov s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky ako trh.

Podľa Bogleovej filozofie je pre priemerných investorov náročné dlhodobo prekonávať trh. Preto je potrebné znižovať výdavky spojené s investovaním do podielových fondov. Bogle sa zameral na fondy bez zaťaženia, ktoré sa vyznačujú nízkym obratom a jednoduchými investičnými stratégiami. Spoločnosť Vanguard, ktorú založil a ktorá stelesňuje jeho filozofiu, je v súčasnosti jednou z najväčších firiem na správu investícií na svete. „Našou úlohou v tom čase,“ spomínal Bogle o desať rokov neskôr, “bolo vybudovať nový a lepší spôsob riadenia komplexu podielových fondov. Experiment Vanguard mal dokázať, že podielové fondy môžu fungovať nezávisle, a to spôsobom, ktorý by bol priamo prospešný pre podielnikov.“

„Jack Bogle ovplyvnil nielen celé investičné odvetvie, ale predovšetkým životy nespočetného množstva jednotlivcov, ktorí si sporili na svoju budúcnosť alebo budúcnosť svojich detí,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Vanguard Tim Buckley. „Bol to nesmierne inteligentný, cieľavedomý a talentovaný vizionár, ktorého myšlienky úplne zmenili spôsob investovania. Je nám cťou pokračovať v jeho odkaze, ktorým je poskytnúť každému investorovi „spravodlivú príležitosť.“

Bogle sa postupne vzdal vedenia firmy Vanguard. Aj napriek tomu, že sa jeho zdravotný stav zhoršoval, zostal aktívny na verejnosti a tvrdil, že väčšie fondové spoločnosti sa príliš zamerali na vlastné zisky namiesto toho, aby spravovali záujmy svojich klientov. Na dôchodku napísal knihu Common Sense on Mutual Funds aj knihu New Imperatives for the Intelligent Investor, ktorá sa stala klasikou pre investorov na celom svete. Bogle je autorom 12 kníh, z ktorých sa celosvetovo predalo viac ako 1,1 milióna výtlačkov.

Zdroje: investopedia.com; businessinsider.com; vanguard.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre