ECB druhýkrát v tomto roku znížila úrokové sadzby

Christine Lagarde (Foto: Flickr)

Európska centrálna banka (ECB) podľa očakávania opäť znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Ide o druhé zníženie úrokových sadzieb v tomto roku.

Hlavná depozitná sadzba bola znížená z 3,75 % na 3,5 % po tom, ako ju ECB v júni znížila z historicky najvyššej úrovne 4 %. Sadzba pre hlavné refinančné operácie klesá na 3,65 % a sadzba pre jednodňové refinančné operácie na 3,90 %.

Zníženie sadzieb prichádza po tom, ako sa predstavitelia centrálnej banky zaoberajú spomalením ekonomiky eurozóny a slabnúcimi inflačnými tlakmi. Miera inflácie v eurozóne v auguste spomalila na 2,2 percenta z júlových 2,6 % a zostáva tak nad dvojpercentným cieľom ECB.

Pre mnohých účastníkov trhu nebolo hlavnou otázkou, či ECB v septembri zníži sadzby, ale či centrálna banka poskytne nejaké indície, aké kroky podnikne v budúcnosti. Rada guvernérov ECB vo svojom vyhlásení uviedla, že „sa vopred nezaväzuje k určitej trajektórii vývoja sadzieb“, a zároveň potvrdila, že je potrebné uplatňovať prístup závislý od prichádzajúcich údajov.

Zdroje: cnbc.com;

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre