Cukor aj káva trhajú niekoľkoročné rekordy

Káva
Káva

Po prepade vedenom energiami zo začiatku septembra index Bloomberg Commodity Total Return dosiahol svoje dvojmesačné maximum.

Index, ktorý sleduje kôš 24 hlavných komoditných futures, posilnil uplynulý týždeň o 2 % a v medziročnom porovnaní dosahuje rast o 3,2 %. Všetky sektory s výnimkou obilnín vykazujú pozitívny výkon. Napríklad cukrová trstina má namierené k najväčšiemu týždennému zisku za 16 rokov, keď sa obchodníci vysporiadavajú s rozsahom škôd na úrode spôsobených požiarmi a horúčavou v hlavnej producentskej krajine – Brazílii. V dôsledku toho aj káva Robusta dosiahla rekordné úrovne a Arabica je na 13-ročnom maxime.

O rope rozhodne geopolitická situácia a Čína

Energetický sektor tiež zaznamenal oživenie z prepadu zo začiatku septembra, pričom nedávny prepad ropy Brent pod 70 USD sa ukázal ako relatívne krátkodobý. „Trh dospel k záveru, že cenová úroveň pod 70 USD v kombinácii s veľmi slabými očsakávaniami hedžových fondov ohľadne vyšších cien ropy a palív, by si vyžadovala recesiu – riziko, ktorému pomohlo čeliť minulotýždňové zníženie sadzieb v USA. Veľké zníženie sadzieb zo strany Fedu jasne signalizuje zámer podporiť americkú ekonomiku a priviesť ju k mäkkému pristátiu,“ vysvetľuje Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank.

Kombinácia silného rastu produkcie mimo OPEC+ a slabého dopytu, najmä v Číne sa pravdepodobne udrží aj v nadchádzajúcich mesiacoch. Pozornosť trhov zostáva zameraná na Líbyu, kde dlhodobé prerušenie dodávok môže pomôcť zúžiť ponuku a na OPEC+ a na to, či budú naďalej odkladať plánované zvýšenie produkcie, ktoré je teraz naplánované na december. „Veríme, že tieto faktory poukazujú na to, že cena ropy Brent uviazne v dohľadnej budúcnosti blízkosti 70 USD, pričom geopolitická situácia a Čína predstavujú najväčšie riziká pre posun smerom nahor. V krátkodobom horizonte budeme pri Brente sledovať úroveň 75 USD, pričom prípadné prelomenie môže signalizovať nové nákupy zo strany špekulantov, ktoré môžu cenu priblížiť k 80 USD,“ očakáva expert Saxo Bank.

Na druhom konci rebríčka sa nachádzajú ceny pšenice zápasia v dôsledku tlaku na úrodu a konkurencieschopnému vývozu z Čierneho mora, zatiaľ čo už mesiac trvajúci pokles cien plynu v EÚ pokračoval v dôsledku rastúcej dôvery, že región bude mať dostatočné zimné zásoby v dôsledku slabého dopytu a zásobám, ktoré sa blížia ku kapacitným limitom.

Kroky Fedu prospievajú zlatu, aj striebru

Rôzne triedy aktív, vrátane komodít závislých od hospodárskeho rastu a dopytu, reagovali na kroky Fedu pozitívne. Sektor energetiky a priemyselné kovy sa zotavili a perspektíva nižších nákladov na financovanie a vyhliadka zvýšeného dopytu po zlate od manažérov aktív zaoberajúcimi sa ETF pomohli posunúť žltý kov na nový rekord vysoko nad 2 600 USD. To predstavuje medziročný zisk viac ako 25 %. Striebro, ktoré si užívalo viacnásobnú podporu od rastúceho zlata, priemyselných kovov a mäkšieho dolára, zaznamenalo ešte silnejší zisk, pričom medziročný nárast dosiahol takmer 30 %. K súčasnej sile komodít prispelo aj oslabenie dolára.

Dopyt po medi sa zotavuje po prepade uprostred roku

Ceny medi sa stabilizovali po prepade uprostred roku, ktorý nasledoval po období silného nákupu, väčšinou od špekulantov, ktorí hľadali vyššie ceny v prostredí rastúceho dopytu zo strany energetickej tranzície a očakávaného nárastu dopytu zo strany dátových centier súvisiacich s umelou inteligenciou. Pokles v období od mája do augusta bol ďalej prehĺbený pokračujúcim rastom zásob v skladoch, najmä v Číne, čo sa považovalo za znak spomalenia dopytu. To nakoniec prinútilo ceny klesnúť na úrovne, ktoré už mali následne vplyv na stimulovanie dopytu.

Za posledné tri týždne však zásoby v skladoch monitorovaných tromi hlavnými burzami v Londýne, Šanghaji a New Yorku klesli na trojmesačné minimum. Stále sú zvýšené, ale z hľadiska cenovej podpory sa pohybujú správnym smerom. Okrem toho čínsky jüan vzrástol na 16-mesačné maximum, čím sa znížili náklady na dovoz kľúčových surovín, akými sú priemyselné kovy a ropa.

So stabilizujúcim sa výhľadom dopytu sa trhy začali zaoberať aj problémamy na strane ponuky, obzvlášť sa po znížení produkcie v Čile a Peru, dvoch z popredných svetových dodávateľov. „V poslednom štvrťroku a neskôr veríme, že kombinácia nižších nákladov na financovanie, keď americká centrálna banka začala znižovať sadzby, vyhnutie sa recesii, stabilizačný výhľad rastu v Číne za pomoci vládnej podpory a pokračujúci dopyt po ekologickej transformácii pomôžu podporiť ceny a nechajú otvorené dvere pre ďalšie, aj keď nie veľkolepé, zisky, aké sme videli už skoršie v roku 2024,“ dodáva Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
rm stock