Spoločnosť Stifel varuje: Akciový trh môže do konca roka klesnúť o 12 %

medvedí trh

Podľa spoločnosti Stifel by sa investori mali pripraviť na prudkú a rýchlu korekciu akciového trhu do konca tohto roka. Hlavný akciový stratég spoločnosti, Barry Bannister, vo svojej správe varoval, že americký akciový index S&P 500 by sa mohol vo štvrtom štvrťroku obchodovať nižšie o 12 %.

„Naše nástroje nám indikujú, že do 4. štvrťroka môžeme očakávať pokles benchmarku S&P 500 na veľmi nízku úroveň 5 000 bodov,“ uviedol Bannister. V porovnaní s piatkovou uzatváracou cenou indexu na úrovni 5702 bodov je to korekcia o viac ako 12 %.

Jeho medvedia prognóza prichádza v čase, keď väčšina stratégov zvyšuje svoje predpovede pre S&P 500. Bannistera ale znepokojuje niekoľko rizík: Obáva sa súčasného ocenenia akciového trhu, ktoré sa blíži k „takmer trojgeneračnému maximu“, keďže S&P 500 sa z pohľadu P/E obchoduje za približne 24-násobok budúcich ziskov.

Navyše, prudký nárast výkonnosti rastových akcií veľkých spoločností v porovnaní s hodnotovými akciami sa približuje k úrovniam dosiahnutým vo februári 2000 a auguste 2020, čiže obdobiam, ktoré predchádzali výrazným poklesom na trhu.

Za ďalší protivietor Bannister považuje slabnúci dopyt po pracovnej sile, ktorý indikuje riziko recesie. Analytik síce pripúšťa, že rastúca ponuka pracovnej sily prostredníctvom zvýšenej imigrácie podporila hospodársky rast, celkový dopyt po pracovnej sile však slabne.

Bannister tiež upozornil, že mnohí investori podceňujú riziká technologickej bubliny, podobne ako to bolo počas internetového boomu pred takmer 25 rokmi. „V skutočnosti tieto „nové technológie“ ani nie sú až tak nové a zdá sa, že dnešná nízka riziková prémia akcií naznačuje slabý reálny ročný výnos indexu S&P 500 v nasledujúcich 10 rokoch, približne 3 % reálne a 6 % nominálne,“ uviedol Bannister.

Zdroje: businessinsider.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock