Banky nie sú pripravené na ďalšiu finančnú krízu, varuje nová správa

Podľa mimovládnej organizácie Finance Watch je potrebné sprísniť bankové predpisy s cieľom posilniť finančnú stabilitu. Upozorňuje však, že na realizáciu potrebných reforiem chýba politická vôľa.

Organizácia vo svojej nedávnej správe apeluje na politických lídrov, aby si zobrali ponaučenie z finančnej krízy z roku 2008, ktorej dôsledky sa podľa Finance Watch už do značnej miery vytratili z kolektívnej pamäti.

Organizácia so sídlom v Bruseli zároveň upozorňuje, že v súčasnom globálnom prostredí sa medzinárodná spolupráca čoraz viac nahrádza konkurenciou. Zdôraznila najmä nedostatočný pokrok v súvislosti s dohodou Bazilej III, ktorá bola vytvorená po finančnom krachu s cieľom zabezpečiť ochranu pred budúcimi krízami.

Podľa Finance Watch vládne medzi politikmi uspokojenie, a to aj napriek nedávnym varovným signálom z finančného sektora. „Kolaps Credit Suisse a séria bankrotov v USA, vrátane pádu Silicon Valley Bank, neboli vnímané ako včasné varovanie,“ uviedol Christian M. Stiefmüller, hlavný poradca Finance Watch pre výskum a obhajobu záujmov.

„Zdá sa, že nadmerná zložitosť regulácií Bazileja III namiesto podpory globálneho konsenzu dosiahla opačný efekt. Hlavné jurisdikcie, vrátane EÚ, sa zrejme vzďaľujú aj od tých skromných úspechov, ktoré boli v rámci dohody Bazilej III dosiahnuté,“ dodáva.

Bazilej III, ktorý vypracoval Bazilejský výbor pre bankový dohľad (BCBS), má za cieľ zabezpečiť, aby banky disponovali dostatočným kapitálom na zvládnutie finančných kríz. Tento rámec zvýšil požiadavky na kapitál, likviditu a pákový efekt s cieľom minimalizovať rizikové praktiky bánk.

Finance Watch však vo svojej najnovšej správe poukazuje na viaceré nedostatky súčasného rámca. Jedným z hlavných problémov je existencia regulačnej šedej zóny, keďže pravidlá sa vzťahujú iba na „medzinárodne aktívne“ banky, avšak tento pojem nie je bližšie špecifikovaný. Správa tiež uvádza, že Bazilej III sa stal príliš zložitým, čo podľa Finance Watch oslabuje jeho účinnosť. Navyše, panuje neistota ohľadom presných požiadaviek na tzv. „kapitálové vankúše“, čo ďalej komplikuje implementáciu opatrení.

Zdroje: euronews.com; autor

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock