Toto sú najväčšie ETF fondy na svete

obchodník

Ako už možno viete, ETF fondy sa dajú nakupovať na burze rovnako ako akcie firiem. Tieto nástroje kopírujú výkonnosť podkladového aktíva, ktorým môžu byť komodity, dlhopisy či akciový index. Jednou z ich najlepších vlastností je, že sa spájajú s veľmi nízkymi poplatkami.

Existuje viacero druhov ETF fondov, ako sú dlhopisové, komoditné, akciové, ale aj inverzné či alternatívne ETF. Hoci sú ETF fondy vnímané najmä ako nízkonákladový nástroj pre jednotlivcov, obľúbené sú aj u inštitucionálnych investorov. Profesionálni investiční manažéri sa na ETF pozerajú ako nákladovo efektívny nástroj na riadenie rizika a realizovanie rýchlych zmien v portfóliu.

Medzi najväčších správcov ETF patrí spoločnosť Vanguard, ktorá má v správe viac ako 2 bilióny USD. Práve tento gigant spopularizoval nízkonákladové pasívne investovanie prostredníctvom indexových fondov. Ďalším obrovským emitentom je spoločnosť BlackRock (BLK), ktorá zastrešuje rodinu nákladovo efektívnych ETF s názvom iShares. Tieto dve spoločnosti však nie sú jediné, ktoré sú aktívne na trhu s ETF. Medzi ďalších veľkých hráčov patrí aj State Street, Invesco a Charles Schwab.

Dominantné postavenie veľkých hráčov – BlackRock, Vanguard a State Street – vyvoláva obavy regulačných orgánov z možného narušenia hospodárskej súťaže. Tieto tri spoločnosti ovládajú približne 80 % trhu s ETF, čo predstavuje mimoriadne vysokú mieru koncentrácie.

5 najväčších ETF fondov

Ako uvádza server Investopedia, až 50 najväčších ETF fondov majú v správe vyššie uvedení piati emitenti. V nasledujúcej tabuľke je uvedených 5 najväčších fondov obchodovaných na burze podľa objemu spravovaných aktív (AUM). Spravované aktíva fondu sa vypočítajú vynásobením počtu akcií v obehu trhovou cenou za akciu. Aktíva ETF sa menia na základe zmien ceny podkladových cenných papierov, ako aj na základe tvorby nových akcií alebo spätného odkúpenia existujúcich akcií.

Tabuľka najväčších ETF podľa objemu spravovaných aktív (AUM)

Označenie fondu Názov fondu Objem spravovaných aktív (AUM)
SPY SPDR S&P 500 ETF Trust $570,235,000.00
VOO Vanguard S&P 500 ETF $526,781,000.00
IVV iShares Core S&P 500 ETF $525,593,000.00
VTI Vanguard Total Stock Market ETF $438,406,000.00
QQQ Invesco QQQ Trust Series I $290,413,000.00

Ako môžete vidieť v tabuľke, prvé tri najväčšie ETF fondy sledujú výkonnosť amerického akciového indexu S&P 500. Štvrtý fond – Vanguard Total Stock Market ETF – sa snaží kopírovať výkonnosť indexu CRSP US Total Market, ktorý pozostáva z viac ako 3500 akcií veľkých, stredných a malých amerických firiem. Piaty najväčší ETF fond Invesco QQQ ETF sleduje akciový index Nasdaq 100.

Ako nakupovať a predávať ETF?

Nákup a predaj ETF prebieha veľmi podobne ako obchodovanie s akciami na burze. To znamená, že ich možno nakupovať a predávať počas obchodných hodín prostredníctvom brokera alebo investičného poradcu. Vďaka tomu dokáže investor veľmi rýchlo reagovať na pohyby na trhu, keďže cena ETF sa neustále mení v závislosti od dopytu a ponuky. Viac o voľbe brokera sa dozviete aj v našej sekcii porovnanie brokerov.

Voľba správneho ETF fondu závisí od investičných cieľov, tolerancie rizika a stratégie investora. Pri investovaní do týchto fondov je potrebné zohľadniť aj poplatky, ktoré môžu ovplyvniť celkovú návratnosť investície. Nákladovosť ETF fondu označuje pojem TER (Total Expense Ratio), čo sú ročné poplatky, ktoré platíme emitentovi za prevádzku ETF.

Zdroje: investopedia.com; etfdb.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock