Konkurent Nvidie rozposiela vzorky svojich AI čipov. Chce ovládnuť trh

Spoločnosť Huawei začala v rámci testov posielať vzorky svojich AI čipov veľkým čínskym firmám pôsobiacim v technologickom odvetví. Ide o čipy pre umelú inteligenciu Ascend 910C, ktoré jej údajne umožnia konkurovať americkému obrovi Nvidia.

Ascend 910C je modernizovaná a vylepšená verzia čipu 910B. Je špeciálne navrhnutý pre potreby modelov umelej inteligencie, ktoré sú známe tým, že vyžadujú spracovanie obrovského množstva dát a spotrebujú značné množstvá energie.

Huawei tvrdí, že čip Ascend 910C sa vyrovná, alebo dokonca prekoná grafický čip Nvidia A100. Objektívne porovnania však zatiaľ chýbajú, a treba myslieť na to, že marketingové oddelenia technologických firiem často využívajú určité prvky literárnej kreativity. Taktiež nie je jasné, ako sa tento výkon dá porovnať s výkonom najnovších čipov Blackwell od spoločnosti Nvidia, ktoré sú určené pre umelú inteligenciu.

Spoločnosť Huawei, ktorá čelí sérii amerických sankcií, sa snaží využiť príležitosť na čínskom trhu s pokročilými čipmi, ktorý zostal takpovediac „osirelý“. Huawei chce zaplniť prázdne miesto po Nvidii po tom, ako Washington zakázal kalifornskému výrobcovi čipov dodávať svoje najsofistikovanejšie grafické procesory (GPU) do Číny. Čipy Ascend 910B sa stali špičkovou alternatívou vo viacerých priemyselných odvetviach v Číne.

Huawei údajne testuje čip Ascend 910C už šesť mesiacov. Medzi potenciálnych zákazníkov, ktorí už dostali čipset Ascend 910C na testovanie, patria významné spoločnosti ako ByteDance, Baidu a China Mobile.

Zdroje: bithub.pl; scmp.com

rm stock