Japonsko má nového premiéra. Nikkei reagoval poklesom o takmer 5 %

japonský jen

Japonské akcie zaznamenali výrazný prepad po tom, ako súboj o vedenie vládnucej strany prekvapivo vyhral bývalý minister obrany Šigeru Išiba. Na poste lídra strany aj krajiny tak nahradí súčasného premiéra Fumia Kišidu.

Išiba zvíťazil v druhom kole hlasovania, v ktorom sa stretol s ministerkou hospodárskej bezpečnosti Sanae Takaičiovou.

Tento výsledok oslabil dôveru investorov, ktorí pôvodne vsádzali na pokračovanie menových stimulov. Nový premiér uprednostňuje zvyšovanie úrokových sadzieb, aby kontroloval infláciu a posilnil japonský jen.

Akciový index Nikkei 225 klesol o 4,8 % na 37 919,55 bodu, čo predstavuje najväčší pokles od 5. augusta, keď sa trh dostal do medvedieho teritória. Širší akciový benchmark Topix klesol o 3,5 %. Ako uvádza agentúra Bloomberg, to, že Nikkei dosiahol slabší výkon ako Topix je znakom toho, že výpredaj bol spôsobený krátkodobými špekulantmi, ktorí uprednostňujú obchodovanie s Nikkei kvôli jeho vysokej likvidite a volatilite.

„Dnešný pokles nie je prekvapivý, vzhľadom na to, ako prudko trh rástol počas posledných obchodných dní v očakávaní víťazstva Takaičiovej,“ uviedol Kohei Onishi, hlavný investičný stratég spoločnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.

Spravodajská agentúra Kyodo News priniesla správu, že budúcim ministrom financií sa má stať Katsunobu Kato. To čiastočne zmiernilo obavy, že Išiba môže radikálne obmedziť niektoré z reflačných politík bývalého premiéra Šinza Abeho, keďže Kato je zástancom abenomiky.

Zdroje: bloomberg.com; cnbc.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock