Goldmans Sachs: Naďalej očakávame ešte dve zníženia sadzieb v tomto roku

Jerome Powell (Foto: Flickr)

Aj po poslednom prejave predsedu Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella analytici Goldman Sachs opätovne potvrdili svoje očakávania, že centrálna banka v roku 2024 zníži úrokové sadzby ešte dvakrát, vždy o 25 bázických bodov.

Predseda Fedu na podujatí Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE) zdôraznil, že menový výbor necíti potrebu „uponáhľať sa s výrazným znižovaním sadzieb“ a že proces znižovania sadzieb bude prebiehať „postupne“.

Powell sa zároveň odvolal na septembrový súhrn ekonomických projekcií a uviedol, že „základný scenár“ predpokladá „ďalšie dve zníženia, nie viac ako 50 bázických bodov“. Zdôraznil však, že konečné tempo znižovania bude závisieť od prichádzajúcich ekonomických údajov.

Predseda centrálnej banky označil celkovú ekonomiku za „silnú“ a uviedol, že výrazná revízia hrubého domáceho dôchodku (HDP) smerom nahor „zmierňuje obavy z ekonomického poklesu“ a revízia miery úspor smerom nahor taktiež znížila obavy z toho, že by „spotrebiteľské výdavky mohli byť na neudržateľnej úrovni“.

Hoci šéf Fedu uznal, že pokiaľ ide o predpovedanie poklesu, údaje o ekonomickej aktivite sú menej spoľahlivé ako údaje o trhu práce, zdôraznil, že „v súčasnej ekonomike nevidí žiadny signál, ktorý by naznačoval zvýšené riziko poklesu oproti minulosti“.

V súvislosti s trhom práce Powell zvolil opatrnejší tón. Uviedol, že zvýšenie odhadu nezamestnanosti v septembri súvisí s tým, že tvorba pracovných miest nemusí byť dostatočná na udržanie stabilnej nezamestnanosti, ak zohľadníme dostupnú pracovnú silu. Tiež spomenul, že tempo tvorby pracovných miest sa výrazne spomalilo a upozornil na znížené odhady rastu miezd podľa nových údajov.

Stratégovia Goldman Sachs uviedli, že jeho vyjadrenia považujú v súlade s ich prognózou dvoch znížení úrokových sadzieb o 25 bázických bodov a to na novembrovom a decembrovom zasadnutí.

Zdroje: investing.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

rm stock