Inflácia v eurozóne prvýkrát za tri roky klesla pod cieľovú hranicu 2 %

inflácia

Medziročná miera inflácie v eurozóne minulý mesiac klesla na 1,8 % z augustových 2,2 % a prvýkrát za posledné tri roky sa dostala pod cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky (ECB).

Predbežné údaje o medziročnej spotrebiteľskej inflácii za september sa zhodovali s očakávaniami ekonómov oslovených agentúrou Reuters.

K poklesu inflácie prispel strmší pokles cien energií, ktoré v septembri prudko klesli o 6 % v porovnaní s poklesom o 3 % v auguste.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilnejšie ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, v septembri klesla len mierne z 2,8 % na 2,7 percenta.

Nižšie cenové tlaky sa prejavili vo väčšine eurozóny, najmä v Nemecku, Francúzsku a Taliansku. Inflácia v eurozóne dosiahla najvyššiu úroveň 10,6 % v októbri 2022.

Trhy očakávajú, že ECB na svojom najbližšom zasadnutí 17. októbra zníži základné úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu na 3,25 %.

Ako ale uvádza server Le Monde, ECB ešte nemusí vyhlásiť konečné víťazstvo nad infláciou. Ekonómovia očakávajú, že inflácia sa do konca roka mierne zvýši, pričom niektoré kľúčové ukazovatele, ako sú ceny služieb, zostávajú dostatočne vysoké na to, aby vzbudzovali opatrnosť.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová zdôraznila, že banka sa nezaviazala k žiadnemu konkrétnemu harmonogramu znižovania sadzieb a na každom zasadnutí sa bude rozhodovať na základe prichádzajúcich ekonomických údajov.

Zdroje: ft.com; lemonde.fr

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock