Japonská SoftBank investuje 500 miliónov dolárov do OpenAI

OpenAI
OpenAI

Fond Vision japonskej spoločnosti SoftBank investuje 500 miliónov dolárov v rámci najnovšieho kola financovania spoločnosti OpenAI. V pondelok o tom informoval portál The Information s odvolaním sa na osobu oboznámenú s transakciou. SoftBank sa odmietla vyjadriť, zatiaľ čo OpenAI bezprostredne nereagovala.

OpenAI, ktorá stojí v centre rozmachu umelej inteligencie (AI), plánuje získať celkom 6,5 miliardy dolárov pri ocenení 150 miliárd USD (pred investíciou SoftBank). Technologický gigant Apple (NASDAQ: AAPL) údajne upustil od plánov zúčastniť sa na najnovšom kole súkromného financovania, ktoré by sa malo uzavrieť tento týždeň.

Spoločnosť OpenAI v súčasnosti pracuje na reštrukturalizácii svojho podnikania, s cieľom transformovať sa na ziskovú spoločnosť, čo by mohlo priniesť jej generálnemu riaditeľovi Samovi Altmanovi odmenu vo výške 10,5 miliardy dolárov. Altman, ktorý spoluzakladal OpenAI spolu s Elonom Muskom a ďalšími technologickými lídrami, doteraz poberal ročný plat iba 65 000 dolárov.

SoftBank Vision Fund je fond s rizikovým kapitálom, ktorý patrí skupine Softbank Goup. Medzi odvetvia, do ktorých fond investuje, patrí umelá inteligencia (AI), robotika, komunikačná infraštruktúra, telekomunikácie, počítačová biológia, cloudové technológie, softvér či mobilné aplikácie.

Zdroje: reuters.com; ft.com

rm stock