Toto sú najhodnotnejšie startupy na svete. OpenAI je na 3. mieste

Spacecraft

Napriek tomu, že ocenenie spoločností OpenAI a SpaceX v poslednej dobe výrazne vzrástlo, podľa zoznamu CB Insights The Complete List of Unicorn Companies je najhodnotnejším startupom sveta ByteDance s hodnotou 225 miliárd dolárov.

ByteDance je čínska technologická firma, ktorú v roku 2012 založil Zhang Yiming. Rýchlo sa stala jednou z najvýznamnejších spoločností na svete v oblasti internetu a technológií, pričom jej vlajkovou loďou je aplikácia TikTok, v Číne nazývaná Douyin.

Ešte v januári 2024 bola spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za populárnym chatbotom ChatGPT, na desiatom mieste v rebríčku, no odvtedy svoju hodnotu viac než zdvojnásobila. Medzi ďalšie najhodnotnejšie startupy patria firmy z rôznych odvetví, ako je móda (Shein a Fanatics), fintech (Stripe a Revolut) a softvér (Databricks).

Hoci sú OpenAI a Databricks jedinými spoločnosťami v tomto zozname zameranými výlučne na umelú inteligenciu, ByteDance sa čoraz viac angažuje v oblasti generatívnej umelej inteligencie. Po vzore západných technologických gigantov ako Meta a Alphabet, ByteDance v máji tohto roku uviedla na trh vlastný súbor veľkých jazykových modelov pod značkou Doubao, čo pravdepodobne ešte viac posilní jej postavenie najhodnotnejšieho jednorožca na svete.

Termín jednorožec označuje startupy, s ktorými sa neobchoduje na žiadnej burze cenných papierov a ktoré majú zároveň hodnotu vyššiu ako 1 miliarda USD. Podľa údajov CB Insights je v súčasnosti na svete približne 1 200 takýchto spoločností.

Grafika: Najhodnotnejšie startupy na svete (v mld. USD) 

Zdroj: Statista

rm stock