Spálené miliardy: Ekonóm z MIT varuje pred prehnaným nadšením z AI

Umelá inteligencia (AI)
Umelá inteligencia (AI)

Ekonóm Daron Acemoglu z Massachusetts Institute of Technology (MIT) upozorňuje na to, že investície do infraštruktúry umelej inteligencie, ktoré sa pohybujú v stovkách miliárd USD, sa nakoniec môžu ukázať ako „premrhané“.

V rozhovore pre agentúru Bloomberg varoval, že súčasný rozruch okolo AI nemusí naplniť prehnané očakávania. Acemoglu odhaduje, že len 5 % pracovných miest je zrelých na to, aby ich plne automatizovali alebo výrazne podporili technológie umelej inteligencie.

To podľa neho signalizuje, že odhadované ekonomické prínosy AI sa nemusia naplniť, prinajmenšom nie na veľmi dlhý čas. „Z týchto 5 % ekonomickú revolúciu nespravíte,“ povedal v rozhovore Acemoglu.

Jednou z hlavných obáv je, že masívne investície cloudových obrov, ako sú Microsoft, Amazon a Meta Platforms, do výkonných AI čipov Nvidie, neprinesú zodpovedajúci nárast príjmov. To by podľa neho mohlo viesť k náhlemu ochladeniu nadšenia z AI, ak investori začnú podrobne analyzovať ziskové marže a návratnosť takýchto investícií.

3 možné scenáre

Acemoglu nakoniec vidí tri možné scenáre vývoja umelej inteligencie, pričom ani jeden z nich nie je príliš optimistický:

1. Najoptimistickejším scenárom je podľa neho to, že hype okolo umelej inteligencie ochladne a niektoré AI aplikácie sa presadia a nájdu si svoje miesto v praxi.

2. Druhý scenár počíta s tým, že šialenstvo okolo umelej inteligencie bude pokračovať aj v roku 2025 a nakoniec povedie ku kolapsu technologických akcií, podobne ako to bolo v prípade bubliny dot-com.

3. Šialenstvo okolo AI potrvá ešte mnoho rokov, v dôsledku čoho spoločnosti nahradia ľudské zdroje AI technológiami „bez toho, aby rozumeli, čo s tým budú robiť“. Technologické firmy sa budú snažiť znovu zamestnať pracovníkov, keď si nakoniec uvedomia, že technológia nefunguje.

Acemoglu dodáva, že za najpravdepodobnejšiu považuje kombináciu druhého a tretieho scenára. „Keď sa hype zintenzívni, je nepravdepodobné, že pád bude mierny,“ povedal Acemoglu. Hoci na ekonóma z MIT urobilo dojem, čo dokážu veľké jazykové modely ako je napr. ChatGPT, problémy so spoľahlivosťou znamenajú, že ešte veľmi dlho nenahradia ľudí na pracovisku.

AI ako “prevarená” téma?

Podobný názor minulý mesiac vyjadril aj americký akciový stratég Morgan Stanley, Mike Wilson, podľa ktorého je téma umelej inteligencie „prevarená“. Wilson zopakoval, že uprednostňuje kvalitné defenzívne akcie, pretože nadšenie okolo výrobcov čipov aspoň dočasne opadá. „Sen o umelej inteligencii trochu stratil svoj lesk,“ povedal Wilson. „Celá téma umelej inteligencie nás jednoducho zahltila. To však neznamená, že je s ňou koniec.“

Americká banka Bank of America vo svojej nedávnej správe uviedla, že umelá inteligencia je tretím veľkým technologickým cyklom za posledných 50 rokov. Podľa finančnej inštitúcie ale investori podceňujú dlhodobý vplyv tejto technológie a preceňujú jej krátkodobý potenciál, čo je typické pre technologické boomy.

Zdroj: businessinsider.com; autor

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock