Septembrovým akciovým víťazom je Ázia

Čína
Čína

September bol pre globálne akciové trhy ďalším solídnym mesiacom, keď index MSCI World posilnil o 1,7 %. Aj keď tento rast nie je taký dramatický ako v niektorých predchádzajúcich mesiacoch, ukazuje, že dôvera investorov naďalej rastie, a to aj napriek ekonomickej neistote vo viacerých regiónoch. „Globálne oživenie, poháňané predovšetkým Áziou a rozvíjajúcimi sa trhmi, poukazuje na vyvíjajúcu sa dynamiku globálnej výkonnosti akcií,“ hodnotí Søren Otto Simonsen, senior investičný editor zo Saxo Bank.

Index S&P 500 vzrástol v septembri o 2%, čím predĺžil svoje zisky z predošlých mesiacov roka. Nálada investorov v USA zostáva optimistická, pričom trh vykazuje odolnosť, keďže sa prispôsobuje prebiehajúcim rozhodnutiam o sadzbách Fed-u a makroekonomickým faktorom. „Európske akcie mali v septembri problémy a oslabili o 0,5 %. Energetická kríza a inflačné obavy zasiahli európske trhy, pričom investori začali byť opatrnejší ohľadom ekonomického výhľadu regiónu,“ vysvetlil Søren Otto Simonsen. Ázia sa podľa jeho slov ukázala ako kľúčová hnacia sila výkonnosti na globálnom trhu s výrazným ziskom 4,6 %. Silné firemné zisky a priaznivé vládne politiky, najmä v Japonsku a čínske stimuly, zvýšili dôveru investorov v celom regióne. Rozvíjajúce sa trhy boli v septembri mimoriadne výkonné a vzrástli o 6,4 %. Čínske stimuly a ďalšie regióny v rámci priestoru zaznamenali silný rast.

Výkonnosť jednotlivých sektorov v septembri ukázala zmiešaný obraz, pričom niekoľko sektorov vykazovalo pozoruhodnú silu, zatiaľ čo iné mali problémy. Sektor verejných služieb vzrástol o 5,3%, čím sa dostal na čelo pelotónu. Spotrebné tovary zaznamenali výrazný nárast o 5,1 %, poháňaný zvýšenými spotrebiteľskými výdavkami a optimizmom ohľadom budúceho ekonomického rastu. Sektor materiálov posilnil o 4,4 %, pričom ťažil z pokračujúceho dopytu po komoditách a surovinách vo výrobe. Nasledovali komunikačné služby s rastom o 4,1 %, čo odráža silné výkony spoločností v oblasti médií, telekomunikácií a zábavy. „Nehnuteľnosti zaznamenali nárast o 3,0 %, pričom pokračujú vo svojej solídnej výkonnosti, keďže investori hľadajú stabilné, hmotné aktíva. Naopak, sektor zdravotníctva zaznamenal prudký pokles o 3,1 %, zatiaľ čo energetika poľavila o 3,5 %. Prudký pokles cien ropy o 7,3 % výrazne zasiahol energetický sektor, keďže neistota okolo dopytu po energiách a kolísanie cien naďalej ovplyvňovali sentiment investorov,“ dodáva Søren Otto Simonsen zo Saxo Bank.

Dlhopisy ponúkli v septembri stabilné výnosy, pričom globálne dlhopisy vzrástli o 1,2 %. Štátne dlhopisy zosilneli o 1,1 %, zatiaľ čo podnikové dlhopisy vzrástli o 1,6 %. Dlhopisy zostávajú kľúčovým aktívom pre investorov, ktorí sa vyhýbajú riziku a hľadajú konzistentné výnosy uprostred výkyvov na akciovom trhu.

Zdroje: Bloomberg a Saxo Bank
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
rm stock