Huang hovorí o šialenom dopyte. Akcie Nvidie pridali viac ako 3 %

CEO Nvidie Jensen Huang
CEO Nvidie Jensen Huang (Foto: Nvidia)

Akcie americkej spoločnosti Nvidia (NVDA) počas štvrtkového obchodovania vzrástli až o 5 % po tom, čo generálny riaditeľ Jensen Huang hovoril o mimoriadne vysokom dopyte po novej generácii grafických čipov Blackwell.

Akcie neskôr časť ziskov zmazali a nakoniec uzavreli vyššie o 3,32 % na 122,80 USD. Od začiatku roka zaznamenávajú nárast o viac ako 150 %, čo z nich robí druhú najvýkonnejšiu akciu v akciovom indexe S&P 500 v tomto roku.

„Dopyt po čipoch Blackwell je šialený,“ uviedol Huang v rozhovore pre CNBC v stredu po uzavretí trhu. „Blackwell je v plnej výrobe a všetko ide podľa plánu,“ uviedol riaditeľ Nvidie a dodal, že každý zákazník chce získať čo najviac a všetci chcú byť medzi prvými.

Jeho slová potvrdzujú aj komentáre niektorých z najväčších zákazníkov Nvidie, vrátane spoluzakladateľa Oracle, Larryho Ellisona. Ten začiatkom tohto mesiaca uviedol, že počas večere s Elonom Muskom a Jensenom Huangom doslova „prosili“ o viac GPU čipov.

„Doslova sme Huangovi povedali: Prosím, vezmite si naše peniaze. Potrebujeme, aby ste si vzali viac našich peňazí,“ povedal Ellison.

Huang v rozhovore pre CNBC zopakoval, že Nvidia pokračuje v pláne dodávať každý rok výkonnejšie a efektívnejšie GPU čipy svojim zákazníkom. Taktiež zdôraznil, že Nvidia zohráva kľúčovú úlohu na viacerých úrovniach počítačového ekosystému, od GPU čipov cez softvér až po sieťové komponenty.

„Ide o úplne nový prístup k výpočtom, a my sme odhodlaní vybudovať kompletný zásobník a inovovať každú vrstvu technologického stacku, aby každá spoločnosť na svete mohla ťažiť z tejto prelomovej technológie, ktorú nazývame umelá inteligencia (AI),“ povedal Huang.

Graf: Vývoj akcií Nvidia od začiatku tohto roka

Zdroje: businessinsider.com; tradingview

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock