Ťažobný gigant Rio Tinto rokuje o prevzatí spoločnosti Arcadium Lithium

Rio Tinto
Rio Tinto

Rio Tinto, druhá najväčšia ťažobná spoločnosť na svete, prejavila záujem o kúpu amerického ťažiara lítia Arcadium Lithium. Obe firmy to potvrdili v samostatných vyhláseniach.

Finančné podrobnosti neboli zverejnené. Spoločnosť Rio Tinto zároveň upozornila, že nie je zaručené, že dôjde k uzavretiu akejkoľvek transakcie.

Podľa údajov LSEG trhová hodnota spoločnosti Arcadium Lithium v súčasnosti dosahuje 3,31 miliardy USD. Akcie spoločnosti kótované na austrálskom trhu v úvode pondelkového obchodovania poskočili o viac ako 42 %.

V prípade, že sa transakcia zrealizuje, spoločnosť Rio Tinto sa po Albemarle a SQM stane jedným z najväčších dodávateľov lítia. Rio by tiež získala prístup k baniam a spracovateľským závodom na lítium na štyroch kontinentoch. Tento krok prichádza v čase, keď sa ťažobné spoločnosti snažia zabezpečiť základné nerastné suroviny pre globálnu energetickú transformáciu.

Zdroje: cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock