Podpredseda S&P: Globálna ekonomika vstupuje do „nebezpečného obdobia“

Daniel Yergin, podpredseda S&P Global
Daniel Yergin, podpredseda S&P Global

Podpredseda spoločnosti S&P Global, Daniel Yergin, varuje, že globálna ekonomika vstupuje do „nebezpečného obdobia“, aké tu ešte nebolo. Poukazuje pri tom na zvýšené napätie na Blízkom východe.

Od 7. októbra minulého roka, kedy sa začal konflikt medzi Izraelom a Hamasom, zaznamenal trh s ropou minimálne otrasy, pričom ceny zostávajú pod tlakom v dôsledku zvýšenej produkcie v USA a slabého čínskeho dopytu. Tento sentiment sa však mení. Ceny ropy minulý týždeň prudko vzrástli, čo je odrazom obáv, že Izrael podnikne odvetný útok priamo na iránsky ropný priemysel.

„Izraelčania ešte nerozhodli o ďalších krokoch v súvislosti s možným útokom – diskusia na túto tému stále prebieha,“ vyhlásil minulý týždeň americký prezident Joe Biden. Zároveň dodal, že odrádza Izrael od útoku na iránske ropné zariadenia.

Yergin v relácii „Squawk Box Asia“ na CNBC vyjadril očakávanie, že izraelská odveta nebude len opakovaním udalostí z apríla minulého roka, ale bude „oveľa tvrdšia“. V apríli sa Irán a Izrael dostali do konfliktu, ale nakoniec sa vyhli plnohodnotnej vojne. Irán vtedy vypálil stovky balistických rakiet a nasadil drony proti Izraelu, čo bola odpoveď na izraelský útok na iránske diplomatické zariadenie v Sýrii.

Na otázku, či je svetová ekonomika na pokraji ďalšieho ponukového šoku v dôsledku napätia na Blízkom východe, Yergin odpovedal, že pre trhy je to neisté obdobie.

„Myslím si, že sa nachádzame vo veľmi nebezpečnej dobe, akú sme ešte nezažili,“ povedal Yergin. Dodáva, že hoci nie je jasné, či Irán už disponuje funkčnými jadrovými zbraňami, táto možnosť stále „visí vo vzduchu“, najmä z pohľadu Izraela.

Analytici banky Goldman Sachs sa domnievajú, že ak by došlo k narušeniu iránskej ropnej produkcie v dôsledku možnej izraelskej odvety, ceny ropy by mohli vzrásť o 20 dolárov za barel. Viacerí analytici tiež upozorňujú na riziko prerušenia dodávok v Hormuzskom prielive, keďže Irán už predtým pohrozil, že v prípade zásahu do jeho ropného sektora preruší tok ropy cez tento strategický prieliv.

Zdroje: cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock