Rekordná pokuta. Banka priznala vinu a zaplatí 3 miliardy dolárov

TD Bank
TD Bank

TD Bank sa stala najväčšou bankou v histórii USA, ktorá sa priznala k porušeniu federálneho zákona zameraného na prevenciu prania špinavých peňazí. Zároveň súhlasila, že zaplatí pokutu v súhrnnej výške 3 miliardy dolárov. Vo štvrtok o tom informovali regulačné orgány. TD Bank je americkou súčasťou kanadskej Toronto-Dominion Bank.

Úrady uviedli, že banka približne desať rokov nemonitorovala aktivity klientov v objeme viac ako 18 biliónov USD, čo umožnilo trom sieťam na pranie špinavých peňazí prevádzať nezákonné prostriedky cez bankové účty. V niektorých prípadoch TD nenahlásila podozrivú činnosť, kým na ňu neupozornili orgány činné v trestnom konaní.

Generálny riaditeľ TD Bank to označil za „ťažkú ​​kapitolu“ v histórii firmy a uviedol, že banka preberá „plnú zodpovednosť“ za svoje zlyhania.

Pokuty v súhrnnej výške 3 miliardy dolárov pôjdu ministerstvu spravodlivosti, bankovým regulačným orgánom USA a úradu pre boj proti finančnej kriminalite (FinCEN), ktorý patrí pod ministerstvo financií USA.

V USA TD Bank primárne spadá pod dohľad Úradu pre kontrolu meny (OCC). Dohoda banke ukladá strop na aktíva a tiež jej bráni otvoriť novú pobočku alebo vstúpiť na nový trh bez súhlasu OCC, uviedli regulačné orgány. FinCEN okrem toho zaviedol štvorročné nezávislé monitorovanie TD Bank s cieľom kontrolovať, či banka napravila svoje postupy.

TD je podľa aktív šiestou najväčšou bankou v Severnej Amerike a obsluhuje viac ako 27,5 milióna klientov po celom svete.

Zdroje: investing.com; bbc.com; 

rm stock