Bitcoin sa po vyjadreniach Harrisovej vyšplhal na dvojtýždňové maximum

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Foto:Wikimedia)

Cena najväčšej kryptomeny bitcoin dnes vzrástla o 5 % na 65 800 USD, čo je najvyššia úroveň za posledné dva týždne. Ako informuje agentúra Bloomberg, tento nárast prichádza po tom, ako sa viceprezidentka Kamala Harrisová zaviazala podporiť regulačný rámec pre kryptomeny.

Prísľub Kamaly Harrisovej prichádza po rokoch sťažností zo strany predstaviteľov kryptopriemyslu, ktorí tvrdia, že americké úrady uprednostňujú tvrdú reguláciu namiesto jasnejších pravidiel. Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa medzitým zameriava na podporu kryptoinvestorov a podniká kroky spojené s virtuálnymi menami.

Harrisová sa od svojho zvolenia za demokratickú kandidátku príliš nevyjadrovala k otázke kryptomien, čo v sektore vyvolávalo neistotu. Na nedávnom fundraisingu v New Yorku však prisľúbila podporu inovatívnym technológiám, ako sú digitálne aktíva a umelá inteligencia, s dôrazom na ochranu spotrebiteľov a investorov. Toto bolo jej prvé verejné uznanie kryptosektora, čo naznačuje možný posun v jej prístupe k finančným inováciám.

Alexander Grieve zo spoločnosti Paradigm poznamenal, že hoci sa môže odvolávať na „iné špičkové odvetvia“, je stále náročné presvedčiť zainteresované strany v oblasti kryptomien, že jej administratíva nebude pokračovať v prísnom regulačnom prístupe súčasnej vlády.

Bývalý prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy predpovedal, že Harrisová by mohla pred voľbami zaujať priaznivejší postoj ku kryptomenám. Naznačil, že by sa tým mohla snažiť získať hlasy, keďže čoraz viac Američanov podporuje digitálne aktíva. Zároveň ju vyzval, aby konkretizovala svoje politické pozície v tejto oblasti.

Mt. Gox predlžuje termín splátok

Bitcoin okrem toho ťaží zo správ, že kryptoburza Mt. Gox odložila plány na vrátenie aktív veriteľom na budúci rok, čo zmiernilo obavy z krátkodobého výpredaja.

Správcovia spoločnosti Mt. Gox minulý týždeň oznámili, že zvyšné aktíva, ktoré dlžia veriteľom po hackerskom útoku z roku 2014, budú rozdelené do 31. októbra 2025. Zaniknutá burza začala v júli vracať ukradnuté tokeny v hodnote takmer 9 miliárd USD, pričom väčšinu z týchto aktív tvoria bitcoiny.

Graf: Vývoj bitcoinu za posledných 5 dní

Zdroje: bloomberg.com; cryptoslate.com; investing.com

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock