Akcie spoločnosti Nvidia lámu rekordy. Jej trhová hodnota dobieha Apple

CEO Nvidie Jensen Huang
CEO Nvidie Jensen Huang (Foto: Nvidia)

Akcie spoločnosti Nvidia (NVDA) v pondelok uzavreli na najvyššej hodnote v histórii. Akcie amerického výrobcu čipov včera vzrástli o 2,4 % a uzavreli na rekordnej úrovni 138,07 USD.

V súčasnosti je Nvidia druhou najhodnotnejšou spoločnosťou s trhovou kapitalizáciou 3,39 bilióna USD a doťahuje sa na ďalšieho technologického obra Apple, ktorého trhová hodnota predstavuje 3,51 bil. dolárov. V júni tohto roka sa Nvidia nakrátko stala najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

Nvidia, často považovaná za spoločnosť predávajúcu “krompáče a lopaty” pre zlatú AI horúčku, výrazne profituje z boomu generatívnej AI, ktorý odštartovalo vydanie chatbota ChatGPT od spoločnosti OpenAI v novembri 2022. Nvidia dominuje vo výrobe grafických procesorov (GPU), ktoré sú kľúčové pri tvorbe a nasadzovaní pokročilých AI modelov, aké poháňajú práve ChatGPT a ďalšie podobné aplikácie.

Veľké technologické firmy vrátane Microsoft, Meta, Google a Amazon nakupujú grafické procesory Nvidia v obrovských množstvách, aby vybudovali čoraz väčšiu infraštruktúru pre svoju pokročilú prácu s AI. Všetky tieto spoločnosti majú do konca októbra oznámiť štvrťročné výsledky.

Akcie Nvidie v októbri prudko vzrástli, pričom túto rastúcu trajektóriu podporilo množstvo dobrých správ. Generálny riaditeľ Nvidie označil dopyt po nových AI čipoch Blackwell za “šialený” a analytici z Wall Street minulý týždeň potvrdili svoje odporúčania na nákup akcií spoločnosti.

Spoločnosť KeyBanc odhaduje, že iba príjmy z nových čipov Blackwell dosiahnu vo štvrtom štvrťroku 7 miliárd USD, zatiaľ čo dopyt po jej starších GPU „zostáva mimoriadne silný“. Potenciálna nová vlna financovania AI startupov by tiež prispela do pokladnice spoločnosti Nvidia, uviedli v utorok analytici spoločnosti Wedbush.

Graf: Vývoj akcií spoločnosti Nvidia za posledných 5 rokov

Graf: Vývoj akcií spoločnosti Nvidia za posledných 5 rokov
Graf: Vývoj akcií spoločnosti Nvidia za posledných 5 rokov

Zdroje: cnbc.com; finance.yahoo.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock