Akcie spoločnosti ASML klesli o viac ako 15 %. Stiahli so sebou čipové akcie

Kampus ASML vo Veldhoven
Kampus ASML vo Veldhovene (Foto: ASML)

Akcie holandskej spoločnosti ASML v utorok klesli o 15,6 % po tom, ako firma ohlásila horšie prognózy. Je to najväčší jednodňový pokles akcií od vstupu spoločnosti na burzu (IPO) v januári 2002.

ASML sa zaoberá vývojom a výrobou litografických strojov a zariadení, ktoré sú kľúčové pre výrobcov čipov. Výpredaj stiahol nadol aj ďalšie akcie v čipovom odvetví – akcie britskej spoločnosti ARM odpísali takmer 7 %, akcie NXP Semiconductors klesli o 4,35 %, AMD o 5,22 % a akcie Nvidia uzavreli nižšie o 4,52 %.

Spoločnosť ASML uviedla, že pre rok 2025 očakáva čisté tržby v rozmedzí od 30 do 35 miliárd eur, čo je spodná polovica rozpätia, ktoré predtým firma ohlásila.

Za 3. štvrťrok 2024 ASML vykázala čisté tržby vo výške 7,5 miliardy EUR, čistý zisk 2,1 miliardy EUR, hrubú maržu vo výške 50,8 %. Výsledky boli vo všeobecnosti v súlade s prognózami, pričom analytici očakávali tržby za tretí štvrťrok vo výške 7,12 mld. eur.

„Zatiaľ čo umelá inteligencia naďalej zažíva silný rast a ponúka značný potenciál, v iných segmentoch trhu trvá zotavenie dlhšie. Zdá sa, že oživenie je pozvoľnejšie, než sa pôvodne očakávalo,“ uviedol v správe o výsledkoch generálny riaditeľ spoločnosti Christophe Fouquet.

Pokiaľ ide o dlhodobé faktory rastu, Fouquet poukazuje na pokračujúcu silu v oblasti umelej inteligencie, elektrifikácie a trendov energetickej transformácie.

Spoločnosť ASML zverejnila svoje kvartálne výsledky o deň skôr, čo zdôvodnila technickou chybou. V dôsledku nej bola správa chybne publikovaná na webovej stránke.

Analytici spoločnosti Bernstein vo svojom komentári uviedli, že slabšie než očakávané objednávky a neuspokojivý výhľad na rok 2025 „pravdepodobne zatienia slušné výsledky za 3. štvrťrok.“ Analytici firmy Cantor zdôraznili, že klesajúci výhľad pre ASML je „jasným sklamaním“ a bude mať vplyv na akcie polovodičových spoločností.

Zdroje: cnbc.com; euronews.com; autor

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock