Zlato môže budúci rok dosiahnuť túto cenu, očakávajú experti z priemyslu

zlate tehly
Fyzické zlato

Zlato je jednou z najvýkonnejších komodít v tomto roku. Ťaží nielen zo svojho statusu bezpečného prístavu, ale aj z masívnych nákupov centrálnych bánk.

Minulý mesiac zaznamenal tento drahý kov nové rekordné maximum, keď sa jeho cena vyšplhala nad úroveň 2 685 USD. V priebehu dnešného dňa sa cena zlata opäť natiahla k tomuto maximu a aktuálne sa obchoduje za 2683,55 USD.

Jedným z hlavných faktorov je zmena politiky Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v septembri prvýkrát po štyroch rokoch znížil úrokové sadzby. Zlato, ktoré negeneruje žiadny fixný výnos, má tendenciu dosahovať lepšie výsledky v prostredí nižších sadzieb.

Čo sa týka ďalšieho vývoja zlata, medzi odborníkmi panuje optimizmus. Účastníci podujatia London Bullion Market Association v Miami očakávajú, že cena drahého kovu do konca októbra budúceho roka vzrastie na 2 917,40 USD za uncu, čo je oproti súčasnej úrovni nárast o približne 9 %.

Ako informuje agentúra Bloomberg, táto cenová úroveň vychádza z priemeru prognóz obchodníkov, rafinérií a ťažiarov, ktorých na konferencii oslovila asociácia LBMA. Z prieskumu tiež vyplýva, že oslovení delegáti predpovedajú na budúci rok aj vyššie ceny striebra, platiny a paládia.

Trhy v súčasnosti naďalej očakávajú, že sadzby v USA sa budú ďalej postupne znižovať, čo predstavuje ďalší rastový potenciál pre kovy a iné neúročené aktíva. Vďaka tomu sa zlato stále drží v blízkosti historických maxím.

Spotové ceny zlata od začiatku tohto roka vzrástli o 29 % a smerujú k najväčšiemu ročnému nárastu za posledných 14 rokov.

Graf: Vývoj spotovej ceny zlata od začiatku tohto roka

Graf: Vývoj spotovej ceny zlata od začiatku tohto roka
Graf: Vývoj spotovej ceny zlata od začiatku tohto roka

Zdroje: bloomberg.com; mining.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock