Čína spustila multimiliardové programy financovania, ktoré majú posilniť akciový trh

Čínska ľudová banka (PBOC) v piatok spustila dva programy financovania, ktoré na akciový trh napumpujú až 800 miliárd jüanov (112,38 miliardy USD).

Centrálna banka vydala konkrétne usmernenia pre štátne banky, ktoré sa týkajú poskytovania úverov spoločnostiam a hlavným akcionárom na spätný odkup akcií. Tieto opatrenia boli prvýkrát oznámené koncom septembra a ich cieľom je stabilizovať domáci akciový trh.

Úvery, ktoré môže poskytovať len 21 oprávnených finančných inštitúcií, budú mať maximálnu úrokovú sadzbu 2,25 %, uviedla vo svojom vyhlásení centrálna banka.

PBOC tiež oznámila spustenie swapového programu, ktorý umožňuje inštitucionálnym investorom ľahší prístup k likvidite na nákup akcií. Podľa samostatného vyhlásenia boli v rámci tohto programu prijaté žiadosti za viac ako 200 mld. jüanov. Do swapovej schémy sa môžu zapojiť fondy, poisťovne či brokerské spoločnosti.

Tieto správy prispeli k nárastu na burze v Šanghaji, kde kompozitný index posilnil o 2,9 %. Za posledné tri mesiace zaznamenal šanghajský benchmark nárast o 9 %. Hoci minulý mesiac po zverejnení nových stimulov výrazne vzrástol, následne oslabil, keďže investori vyjadrili sklamanie z nedostatku veľkých vládnych výdavkov.

„Je to prvý krok, ale trh potrebuje jasné opatrenia, aby opäť získal dôveru,“ povedal Billy Leung, investičný stratég spoločnosti Global X ETFs. Ako dodal, trhy v konečnom dôsledku očakávajú výraznejšie fiškálne záväzky, ktoré by viedli k trvalému oživeniu.

Guvernér PBOC, Pan Gongsheng v piatok na fóre Financial Street Forum uviedol, že realitný trh a kapitálové trhy patria medzi najväčšie problémy hospodárstva a vyžadujú si cielenú politiku.

Peking piatok avizoval, že čínska ekonomika sa v poslednom štvrťroku ďalej spomaľovala, čo podnietilo očakávania, že vláda posilní svoje stimulačné opatrenia. Druhá najväčšia svetová ekonomika v období od júla do septembra rástla ročným tempom 4,6 %, čo je mierny pokles oproti 4,7 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Rast čínskej ekonomiky dosiahol v tomto roku v priemere 4,8 %, čo je pod oficiálnym cieľom približne 5 %. Slabý trh s nehnuteľnosťami pritom naďalej negatívne ovplyvňuje domáci dopyt.

Zdroje: reuters.com; bloomberg.com; autor

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock