Nový rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala 2700 USD

zlato
Fyzické zlato

Cena zlata sa v piatok počas ázijského obchodovania vyšplhala na nové rekordné maximum. Drahý kov ťaží z dopytu po bezpečných prístavoch, keďže do prezidentských volieb v USA zostáva už len niekoľko týždňov, no výsledok je stále neistý. Zlatu okrem toho pomáha aj zníženie úrokových sadzieb zo strany Fedu či ECB.

Spotová cena zlata dnes vzrástla na rekordných 2714 USD za uncu, v čase publikovania tohto článku získava 0,40 % na 2703 USD.

Vývoj spotovej ceny zlata od začiatku tohto roka
Vývoj spotovej ceny zlata od začiatku tohto roka

Žltý kov posilnil aj napriek tomu, že silné údaje z maloobchodu a trhu práce v USA podporili očakávania, že úrokové sadzby v USA budú v nasledujúcich mesiacoch klesať pomalším tempom.

Cena drahého kovu sa vymanila z úzkeho obchodného pásma, v ktorom sa pohybovala posledné dva týždne a s blížiacimi sa voľbami v USA dosiahla nové maximum. Nedávne prieskumy ukazujú, že viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump vedú tesný súboj o prezidentský post, pričom do volieb zostávajú necelé tri týždne. Rozdielne postoje oboch kandidátov zvýšili neistotu ohľadom výsledku volieb.

Hoci prieskumy v médiách ukazovali, že Harrisová má pred Trumpom malý náskok, predpovede a stávkové trhy sa zväčša prikláňali k Trumpovmu víťazstvu, čo len umocnilo neistotu ohľadom možného výsledku volieb.

„Okrem obáv na Blízkom východe sa blížia aj voľby v USA, ktoré vyzerajú na veľmi tesný súboj. A to vytvára celý rad neistôt a zlato je často miestom, kam sa v čase neistôt chodí,“ povedal Nitesh Shah, komoditný stratég spoločnosti WisdomTree.

Od začiatku roka cena zlata vzrástla o viac ako 30 % a zaznamenala viacero rekordných úrovní.

Zdroje: reuters.com; mining.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock