MMF varuje: Voľby sú hrozbou pre vyhliadky globálnej ekonomiky

Voľby hlasovanie
Voľby

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok uviedol, že globálna ekonomika je na najlepšej ceste k miernemu pristátiu v tomto a budúcom roku. Upozornil však, že voľby po celom svete vnášajú do tohto výhľadu „vysokú“ mieru neistoty, najmä pre možné zmeny v obchodnej a fiškálnej politike.

MMF varoval, že zvýšenie globálnych ciel by mohlo vyostriť obchodné napätie, narušiť dodávateľské reťazce a oslabiť strednodobé vyhliadky rastu. Tieto opatrenia by totiž obmedzili výhody inovácií a transferu technológií, ktoré v minulosti prispievali k rozvoju ekonomík.

Podľa MMF je „miera neistoty spojená s vyhliadkami vysoká“. „Novozvolené vlády (približne polovica svetovej populácie išla alebo pôjde k voľbám v roku 2024) môžu zaviesť významné zmeny v obchodnej a fiškálnej politike.“

Trumpove clá

Donald Trump
Donald Trump (Wikimedia)

V Spojených štátoch sú clá základným pilierom programu republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Clá predstavujú dane, ktoré platia dovozcovia pri vstupe tovaru do krajiny, pričom tieto dodatočné náklady často prenášajú na spotrebiteľov.

„Najkrajšie slovo v slovníku je clo,“ vyhlásil minulý týždeň Trump. „Je to moje obľúbené slovo.“ Bývalý prezident vyzval na zavedenie 20-percentného všeobecného cla na všetok dovoz, 60-percentného cla na výrobky z Číny, 100 %-ného cla na krajiny, ktoré sa odklonia od obchodovania s dolárom a 2 000 %-ného cla na vozidlá vyrobené v Mexiku.

Bez ohľadu na konečné náklady, mnohí ekonómovia súhlasia s tým, že vyššie a rozšírenejšie clá by viedli k vyšším cenám pre spotrebiteľov.

MMF vo svojej novej správe World Economic Outlook odhaduje, že globálny rast sa v roku 2024 zníži na 3,2 % z minuloročných 3,3 % a v budúcom roku sa udrží na úrovni 3,2 %. Tento výhľad sa v porovnaní s jarnou prognózou na rok 2024 takmer nezmenil.

Očakáva sa, že globálna inflácia sa v tomto a budúcom roku zníži vďaka výraznejšiemu poklesu jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií.

Zdroje: finance.yahoo.com; nbcnews.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock