Najväčší štátny investičný fond varuje: Je čas na opatrnosť

obchodník

Spoločnosť Norges Bank Investment Management (NBIM) upozornila, že rastúca neistota a obavy o hospodársky výhľad zvyšujú riziko poklesu na akciových trhoch.

NBIM, ktorá spravuje nórsky štátny investičný fond s aktívami v objeme 1,8 bilióna dolárov, zdôraznila, že je dôležité porozumieť budúcim výzvam, no zatiaľ neplánuje výrazné zmeny v portfóliu.

„Začali sme s portfóliom, ktoré je zo 70 % tvorené akciami a 30 % tvoria dlhopisy, čo je náš typický prístup v každej trhovej situácii,“ uviedol v rozhovore pre CNBC Trond Grande, zástupca generálneho riaditeľa NBIM. „Fond, ktorý riadime, sa za posledných päť rokov zdvojnásobil. Naše akciové portfólio prinieslo viac ako 100 %-nú návratnosť. Takže si myslím, že je čas byť trochu opatrný.“

Varovanie NBIM prišlo krátko po tom, ako nórsky štátny investičný fond dosiahol v treťom štvrťroku zisk 835 miliárd nórskych korún (76,1 miliardy USD) a výnos 4,4 %.

Nórsky investičný fond, ktorý je najväčším štátnym investičným fondom na svete, bol založený v 90. rokoch minulého storočia s cieľom investovať prebytky z príjmov z ropy a plynu. Dnes vlastní podiely vo viac ako 8 760 spoločnostiach v 71 krajinách sveta.

Grande vyjadril obavy týkajúce sa politickej klímy v USA pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami, snáh Číny obnoviť dôveru vo svoju ekonomiku na svete a stagnujúceho rastu v Európe. „Je čas byť trochu opatrný a myslím si, že riziká na akciových trhoch sú viac naklonené k poklesu než k rastu,“ povedal Grande.

Nie je to len nórsky štátny investičný fond, ktorý sa obáva o vyhliadky akcií v nasledujúcich mesiacoch. K opatrnosti vyzýva aj známy ekonóm David Rosenberg, ktorý v správe pre klientov uviedol, že trh je nadhodnotený: „Keď táto mega bublina praskne, bude to veľkolepé,“ uviedol v správe z 18. októbra.

Aj miliardár a manažér hedžového fondu David Einhorn sa domnieva, že súčasný akciový trh sa javí ako najdrahší trh za posledné desaťročia.

Zdroje: cnbc.com; autor

98 %


Viac ako 1000 US akcií bez poplatku

Viac ako 3000 US akcií s nízkymi poplatkami

Fyzické akcie i ETF*

Špičková podpora v CZ jazyku


*Fyzické ETF iba pre profesionálnych klientov

Obchodovanie je vždy spojené s rizikom

Sponzorované

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock