Intel oznámil obrovskú investíciu vo výške 28 miliárd dolárov

Intel
Intel (Zdroj: Intel Corporation)

Americká spoločnosť Intel v piatok informovala, že investuje viac ako 28 miliárd dolárov do výstavby dvoch nových tovární na výrobu čipov v Ohiu. Je to posledný krok, ktorým chce posilniť zmluvnú výrobu a lepšie konkurovať taiwanskej spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Akcie výrobcu čipov, ktorý prežíva náročné obdobie, dnes pridávajú 3,45 %. Od začiatku roka však akcie Intelu stratili viac ako 50 %.

Graf: Vývoj akcií Intel (NASDAQ:INTC) od začiatku tohto roka

Vývoj akcií spoločnosti Intel od začiatku tohto roka

Zlievarenská činnosť Intelu tvorí základ stratégie obnovy pod vedením generálneho riaditeľa Pata Gelsingera, ktorý chce získať technologický náskok stratený v prospech TSMC.

Veľká investícia prichádza viac ako mesiac po tom, čo Intel podpísal multimiliardovú zmluvu so spoločnosťou Amazon (NASDAQ:AMZN) na výrobu čipov pre umelú inteligenciu, ktoré bude využívať cloudová divízia Amazonu. Dohoda bola vnímaná ako významný prejav dôvery v stratový zlievarenský biznis Intelu.

Spoločnosť so sídlom v Santa Clare v piatok uviedla, že v úvodnej fáze projektu by malo vzniknúť 3 000 pracovných miest.

Výrobca čipov má za sebou búrlivý rok, keď pozastavil vyplácanie dividend, znížil počet zamestnancov a čelil nečakanej rezignácii vysokopostaveného člena predstavenstva. Prudký pokles hodnoty jeho akcií dokonca ohrozil jeho miesto v akciovom indexe Dow Jones.

Zdroje: reuters.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock