Pozícia Švajčiarska ako lídra v správe bohatstva je ohrozená. Dôvodom je kolaps Credit Suisse

Švajčiarsko
Švajčiarsko

Ako vyplýva zo správy spoločnosti Deloitte, krach banky Credit Suisse ohrozuje pozíciu Švajčiarska ako poprednej destinácie pre správu bohatstva. Hoci Švajčiarsko zostáva s objemom medzinárodných aktív 2,2 bilióna dolárov najlepšou lokalitou pre správu majetku na svete, prílev kapitálu v posledných rokoch výrazne „ochladol“. Tieto trendy sú v kontraste s niektorými konkurenčnými centrami vrátane USA a Hongkongu.

Podľa údajov spoločnosti Deloitte sa náskok Švajčiarska pred druhým Spojeným kráľovstvom zmenšil z približne 500 miliárd USD v roku 2020 na iba 8 miliárd USD. Švajčiarskom otriasol bankrot spoločnosti Credit Suisse v roku 2023, kedy boli v priebehu niekoľkých dní stiahnuté obrovské sumy peňazí klientov, uviedla v správe Deloitte.

Švajčiarsko síce stále zostáva vedúcim a preferovaným centrom správy majetku najmä pre klientov z Európy a Blízkeho východu, prílev aktív z oboch týchto regiónov sa po krachu Credit Suisse rapídne spomalil.

Značné výhody krajiny strácajú svoj význam

Deloitte uvádza, že tradičné výhody Švajčiarska, ako nízke dane, politická a ekonomická stabilita, právna istota a neutralita, „v posledných rokoch čiastočne stratili svoj význam a vplyv“. Švajčiarsko je dnes pre medzinárodných bankových klientov s vysokým majetkom menej atraktívne než v minulosti.

V záujme núdzovej záchrany, ktorú iniciovala švajčiarska vláda, prevzala v roku 2023 druhú najväčšiu švajčiarsku banku konkurenčná UBS Group AG. Dohoda nasledovala po rokoch strát, škandálov a zlyhaní manažmentu Credit Suisse.

Správa spoločnosti Deloitte uvádza, že Švajčiarsko by malo na zachovanie svojho postavenia na globálnom trhu s aktívami klásť dôraz na posilnenie regulačného rámca a obnovu dôvery. Zároveň je nevyhnutné, aby investovalo do digitálnej transformácie a zvýšenia efektivity.

Čo spôsobilo kolaps Credit Suisse?

Credit Suisse bola jednou z popredných švajčiarskych finančných inštitúcií a patrila do skupiny 30 bánk známych ako globálne systematicky významné. Napriek svojej dlhej histórii bola Credit Suisse v posledných rokoch sužovaná sériou škandálov a od roku 2000 zaplatila na pokutách viac ako 11 miliárd eur. Problémy rokmi pribúdali a pád banky bol čoraz pravdepodobnejší.

Credit Suisse
Credit Suisse (Foto: Flickr)

Vo februári 2020 odstúpil vtedajší generálny riaditeľ Tidjane Thiam po škandále so špionážou. Vyšetrovanie zistilo, že banka najala súkromných detektívov, aby špehovali svojho bývalého šéfa správy majetku Iqbala Kahna, ktorý prešiel do konkurenčnej banky UBS. Cieľom tejto špionáže bolo zistiť, či so sebou stiahne aj bývalých kolegov a klientov.

V roku 2021, uprostred pandémie, skrachoval americký investičný fond Archegos Capital a britská finančná spoločnosť Greensill Capital, do ktorých bola Credit Suisse značne zainvestovaná. Výsledkom bola hrozivá strata 5,5 miliardy dolárov. Nezávislé vyšetrovanie odhalilo, že banka nedokázala „účinne riadiť riziko“.

V októbri 2021 dostala Credit Suisse dostala od amerických a britských úradov pokutu 475 miliónov dolárov po tom, ako sa zaplietla do úplatkárskeho škandálu v Mozambiku, ktorý sa týkal pôžičiek pre štátne firmy.

V máji 2021 bol do funkcie predsedu predstavenstva banky Credit Suisse vymenovaný Antonio Horta-Osorio, bývalý generálny riaditeľ Lloyds. Horta-Osorio, známy svojou schopnosťou dosahovať úspešné obraty, sa zaviazal zlepšiť riadenie rizík a posilniť kultúru banky. Čelil však obvineniam z porušenia švajčiarskych opatrení proti Covid-19, vrátane údajnej účasti na tenisovom turnaji vo Wimbledone. Po deviatich mesiacoch vo funkcii musel odstúpiť. V období svojho pôsobenia vyjadril, že kríza Credit Suisse bola horšia než akékoľvek výzvy, ktorým čelil počas svojej viac než tridsaťpäťročnej kariéry v bankovníctve.

Credit Suisse, ktorá za rok stratila približne tri štvrtiny svojej hodnoty, oznámila začiatkom roka 2023 plán požičať si až 54 miliárd USD, s cieľom posilniť svoju likviditu a obnoviť dôveru investorov. V polovici marca však hlavný podporovateľ banky, Saudi National Bank, vyhlásil, že v dôsledku regulačných prekážok neposkytne Credit Suisse viac peňazí.

Jednou z posledných udalostí pred kolapsom Credit Suisse bol pád amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank začiatkom marca 2023. V marci 2023 bola oznámená fúzia so švajčiarskou UBS, čím sa skončila jej samostatná existencia.

Zdroje: bloomberg.com; deloitte.com; morningstar.com

rm stock