Pomer PEG: Kľúčová metrika pre hodnotových investorov

akciove trhy

Ak sa zaujímate o investovanie a finančné trhy, pravdepodobne ste sa už stretli s ukazovateľom price-to-earnings (P/E), čo je pomer ceny akcie k zisku na akciu. Aj pomocou tohto ukazovateľa dokážeme lepšie posúdiť, či je akcia pri súčasnej trhovej cene vhodná na kúpu. Hoci je to užitočný nástroj na vyhľadávanie potenciálne podhodnotených akcií, nie vždy poskytuje úplný obraz. Pomer PEG berie do úvahy aj to, ako rýchlo sa očakáva rast zisku spoločnosti. To znamená, že ukazovateľ P/E rozširuje o výhľadový rozmer.

Ide o metódu oceňovania, ktorou investori zisťujú, či je akcia spravodlivo ocenená, podhodnotená alebo nadhodnotená. Pomer PEG poskytuje dôkladnejší pohľad na hodnotu akcie, najmä v prípade spoločností, ktoré rýchlo expandujú.

Pomery P/E pre rýchlo rastúce spoločnosti, ako sú technologické startupy, nie sú obvykle najlepším meradlom ich ocenenia. Vnímaná hodnota týchto spoločností často nespočíva v ziskoch, ktoré produkujú v súčasnosti, ale v potenciáli budúcich zárobkov. Ich pomery P/E preto bývajú vysoké. To však neznamená, že sú príliš vysoko ocenené. Niektorí investori považujú pomer PEG za presnejší spôsob určenia ocenenia takýchto akcií, pretože rovnica ocenenia zahŕňa aj mieru rastu spoločnosti. Teda skutočnosť, ako vysoko alebo nízko je spoločnosť ocenená vzhľadom na jej rastové vyhliadky.

Ako vypočítať pomer PEG

Výpočet PEG sa skladá z niekoľkých krokov: Najprv vypočítame pomer P/E, čiže trhovú cenu akcie vydelíme ziskom na akciu (EPS). Následne túto výslednú hodnotu vydelíme mierou rastu zisku na akciu (Earnings Growth Rate).

EPS je ukazovateľ, ktorý investori používajú na hodnotenie ziskovosti spoločnosti na akciu. Na webových stránkach ako je Nasdaq, Zacks Investment Research, Morningstar či Google Finance nájdete údaje na výpočet PEG vrátane informácií o verejne obchodovaných spoločnostiach, cenách ich akcií či výkazoch ziskov a strát.

Príklad: Trhová cena akcie je 40 USD a zisk na akciu je 4 USD, to znamená, že P/E = 10. Teraz potrebujeme získať mieru rastu zisku – býva vyjadrená ako percento, napr. 11 %. To znamená, že v tomto prípade je výsledný pomer PEG 10/11 = 0,91.

Interpretácia pomeru PEG

Akcia s pomerom PEG = 1 sa považuje za primerane ocenenú. Pomer PEG nižší ako 1 naznačuje, že akcie spoločnosti môžu byť podhodnotené a pomer vyšší ako 1 signalizuje, že akcie môže byť nadhodnotené.

V rámci skríningu sa snažíme nájsť akcie, ktoré majú pomer PEG menší ako 1. Aby bol tento pomer pri analýze účinný, mal by sa používať na hodnotenie akcií, ktoré majú malý alebo žiadny dividendový výnos. Ak je pomer PEG nižší ako 1, znamená to, že cena akcie úplne neodráža potenciál budúcich výnosov a teda môže byť podhodnotená.

Pomer P/E nie je vhodný na porovnávanie rôznych odvetví alebo typov akcií. Keďže pomer PEG normalizuje P/E tým, že ho vydelí odhadmi analytikov pre rast zisku na akciu, môžeme porovnávať spoločnosti v celom spektre. Vďaka tomu je tento ukazovateľ cenný ako počiatočný filter na vyhľadávanie hodnotových spoločností.

Nedostatky pomeru PEG

Pomer PEG je užitočnejší na hodnotenie spoločností s vysokou mierou rastu ako spoločností s nižšou mierou rastu. Miera rastu je okrem toho založená na odhadoch, ktoré nie sú vždy presné. Napríklad žiadny z odhadov analytikov z roku 2018 nezohľadňoval globálnu pandémiu, ktorá o dva roky neskôr drvila ekonomiku.

PEG sa však môže používať ťažšie, pretože miery rastu nie sú vždy k dispozícii alebo presné. Ak sa spoločnosť obchoduje s nízkym pomerom PEG, môže to byť aj preto, že trh jednoducho neverí prognóze rastu.

Na záver treba zdôrazniť, že investori by sa nemali spoliehať výlučne na ukazovateľ PEG alebo iný finančný ukazovateľ. Pomer PEG menší alebo väčší ako 1 ešte neznamená, že ide o dobrú alebo zlú investíciu.

Zdroje: businessinsider.com; forbes.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
rm stock