Akcie nezastaviteľne rastú. Skúsený hedžový manažér bije na poplach

doug-kass
Doug Kass (Foto: Thestreet.com)

Americké akcie lámu rekord za rekordom. Akciový index S&P 500 za posledný rok vzrástol o 25 % a v tomto roku dosiahol viackrát rekordné maximum. Investori si teraz kladú otázku: bude táto rally poháňaná AI mániou ďalej pokračovať, alebo je čas na korekciu?

Manažér hedžového fondu Doug Kass sa radí k tej skupine investorov, ktorí volia skôr medvedí postoj. Ide o skúseného finančníka, ktorého kariéra sa začala v 70. rokoch minulého storočia. V istom období bol riaditeľom výskumu v spoločnosti Omega Advisors, za ktorou stojí legendárny Leon Cooperman.

Tu je niekoľko jeho postrehov:

Kass upozorňuje, že iba päť veľkých technologických spoločností ovplyvňuje celkovú výkonnosť trhu. „Nvidia sa na výkonnosti indexu S&P 500 v roku 2024 podieľala 35 percentami, zatiaľ čo ostatné štyri spoločnosti (Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft) sú zodpovedné za ďalších 26 % výkonu,“ uviedol Kass. Takéto niečo tu nebolo od 60. rokov minulého storočia, hovorí finančník.

Poukazuje tiež na to, že celková ziskovosť podnikov závisí od ziskovosti technologických obrov. V štvrtom kvartáli 2023 zisky podnikov vzrástli o +14 %, ale bez siedmich najväčších technologických akcií došlo k poklesu ziskovosti o 9 %. Navyše, očakávania zisku sú podľa neho nerealistické a pohybujú sa vysoko nad historickými priemermi.

Ďalším problémom je ocenenie, povedal Kass a citoval špičkového ekonóma Davida Rosenberga. Ten uvádza, že od októbra sa prognózy zisku na rok 2025 zvýšili o 2,6 %. A čo za túto dobu urobil index S&P 500? Vzrástol o 26 %, čiže desaťnásobný nárast v porovnaní s očakávaniami ziskov. Rosenberg dodáva, že toto rozhodne nie je trh riadený príjmami firiem.

Kass ďalej upozorňuje, že akcie boli zriedkakedy tak nadhodnotené voči úrokovým sadzbám ako je tomu dnes. „Dividendový výnos indexu S&P dosahuje iba 1,32 % v porovnaní s 5,37 % výnosom 6-mesačných pokladničných poukážok. Riziková prémia akcií je na najnižšej úrovni za takmer dve desaťročia.“

Kass si tiež myslí, že globálny ekonomický rast bude v porovnaní s očakávaniami slabší, keďže vyššie sadzby otupia realitný sektor a negatívne sa prejaví aj naakumulovaná inflácia.

Ako sme nedávno písali v tomto článku, medvedí postoj zastáva aj americký ekonóm Harry Dent. Podľa neho sa akcie nachádzajú v bubline všetkých bublín,  ktorú za posledné desaťročie nafúkla príliš uvoľnená menová a fiškálna politika. Americký ekonóm sa domnieva, že ak táto bublina praskne, akciový index S&P 500 môže stratiť až 86 % hodnoty.

Zdroje: thestreet.com; autor

rm stock