Nvidia predbehla Microsoft a stala sa najhodnotnejšou spoločnosťou na svete

CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)
CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)

Spoločnosť Nvidia (NVDA) v utorok predbehla Microsoft (MSFT) a stala sa najhodnotnejšou spoločnosťou na svete. V čase publikovania tohto článku akcie Nvidie (NVDA) získavajú 3,70 % na 135,82 USD, v dôsledku čoho sa trhová hodnota firmy zvýšila na 3,339 bilióna USD.

Trhová kapitalizácia spoločnosti Microsoft (MSFT) sa pri dnešnom poklese akcií o 0,50 % pohybovala na úrovni 3,314 bilióna USD.

Akcie Nvidia za posledných 12 mesiacov vzrástli o 215 % a za posledných päť rokov pridali viac ako 3 400 %. Americký vývojár čipov prvýkrát prekročil trhovú kapitalizáciu 1 bilión USD v júni minulého roka. Hranicu 2 bilióny Nvidia pokorila v marci 2024 a len o dva mesiace neskôr zaznamenala trhovú hodnotu 3 bilióny USD. Žiadna iná spoločnosť v histórii doteraz nezaznamenala taký rýchly nárast hodnoty z 1 bilióna na 3 bilióny USD.

Nvidia sa etablovala ako popredný výrobca grafických procesorov, avšak táto technológia sa osvedčila aj pre vývoj a trénovanie AI modelov. Vďaka tomu sa stala lídrom vo vývoji výkonných AI čipov a jej hardvér využívajú aj obri ako Amazon (AMZN), Google (GOOG), Meta (META), Microsoft či Tesla (TSLA).

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock