Holzmann z ECB: Lepkavosť inflácie sa podceňuje

euro
Euro

Guvernér rakúskej centrálnej banky Robert Holzmann, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB, varuje pred tvrdohlavou infláciou. „Som skutočne presvedčený, že sa podceňuje, ako veľmi je inflácia lepkavá,“ povedal pre server LT Pulso.

Rakúsky centrálny bankár bol jediným členom Rady guvernérov, ktorý nesúhlasil s júnovým znížením úrokových sadzieb ECB. Holzmann to neskôr odôvodnil tým, že politický postoj založený na ekonomických dátach musí reagovať na signály z prichádzajúcich ekonomických údajov.

„Máme dve hlavné možnosti: pohneme sa príliš skoro, alebo sa pohneme príliš neskoro,“ povedal Holzmann a dodal, že podľa neho príliš skorý pohyb prináša väčšie riziká ako príliš neskorý pohyb.

Príliš pomalé znižovanie úrokových sadzieb „môže dočasné spôsobiť o niečo nižšie tempo ekonomického rastu,“ povedal Holzmann. Naopak, „pokiaľ začnete sadzby znižovať príliš skoro a vytvoríte novú infláciu, pravdepodobne budete musieť úroky opäť zvýšiť,“ povedal. To podľa neho vytvára oveľa viac negatívnych účinkov na systém.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
rm stock